ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

21 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Τα άτομα που έχουν μεγάλες ποσότητες λίπους αποθηκευμένα γύρω από τα όργανά τους, καθώς γερνούν, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτός ο τύπος λίπους δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος...

Το σπλαχνικό λίπος, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί γύρω από τα όργανα ακόμη και ατόμων με υγιή ΔΜΣ, σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, που γίνονται πιθανώς δεκαετίες πριν εμφανιστούν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Το σπλαχνικό λίπος έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με συστηματική φλεγμονή και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία θεωρείται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Cyrus Raji, νευροακτινολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να δούμε πέρα από τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το σωματικό λίπος, όπως ο ΔΜΣ, και πραγματικά να εξετάσουμε τις ιδιαιτερότητες του τρόπου κατανομής του λίπους για να κατανοήσουμε τους κινδύνους για την υγεία», είπε ο Raji.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά μετρήσεις λίπους και σαρώσεις εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερο σπλαχνικό λίπος, είχαν μεγαλύτερες συσσωρεύσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η φλεγμονή και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μπορεί να εμποδίσει τις πρωτεΐνες που διασπούν το αμυλοειδές στον εγκέφαλο, συνδέονται με το σπλαχνικό λίπος, είπε ο Raji.

Επειδή η πρώιμη ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσει έως και 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν την πιθανή μακροπρόθεσμη επίδραση του σπλαχνικού λίπους, παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

«Γι’ αυτό ξεκινήσαμε με πληθυσμό στη μέση ηλικία», είπε ο Raji. «Θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της Νόσου Αλτσχάιμερ και αυτό θα μας δώσει μια ιδέα για να επιλέξουμε την καλύτερη μέθοδο για αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Σχετικά Άρθρα