ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σπανάκι κάνει καλό σε όλα

01 Νοεμβρίου 2019, 11:40

images

Πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση έχει το σπανάκι καθώς, εκτός από όλα όσα γνωρίζαμε ήδη για την διατροφική του αξία, προστίθεται τώρα και η προστασία που παρέχει στην καρδιά και τα αγγεία μας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στο Χάρβαρντ και συνδέει την μεγάλη κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, και μείωση του κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης.

Μάλιστα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, το σπανάκι μπήκε τώρα στη λίστα με τα τρόφιμα που ίσως έχουν και αντικαρκινική δράση.

Ήδη μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Η ουσία λουτεολίνη και η ουσία κεπφερόλη συσχετίζεται ευθέως με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα.

Η μελέτη που τους προσδίδει αυτήν την φοβερά ωφέλιμη δράση δημοσιεύθηκε ήδη στην έγκυρη επιθεώρηση International Journal of Cancer όπου αναφέρονται και ενδείξεις για αντικαρκινική δράση και για τον καρκίνο του οισοφάγου.

Για να μην αναφερθούμε στην βιταμίνη Κ που όπως φαίνεται περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις καθώς ένα φλιτζάνι σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας για την βιταμίνη αυτή.

 Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων ειδικά για ηλικιωμένα άτομα.

Όταν η Αμερικανίδα Elzie Crisler Segar δημιούργησε το πιο γνωστό ναυτάκι των παιδικών μας χρόνων, τον Ποπάϋ, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το σπανάκι που έτρωγε θα αποδεικνυόταν κάτι παραπάνω από ένα υγιεινό λαχανικό.

Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια ωμό σπανάκι αποδίδουν 25 θερμίδες εκ των οποίων 3,6 γραμμάρια είναι υδατάνθρακες, 2,9 γραμμάρια είναι φυτικές πρωτεΐνες, 138 mg είναι Ω3 λιπαρά οξέα, 28,1 mg είναι βιταμίνη C, 99 mg είναι ασβέστιο και 79 mg μαγνήσιο.

Πηγή: Harvard University 

Σχετικά Άρθρα