ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών

02 September 2022, 10:00

images

Μετά από μια ιστορική πτώση το 2020, το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δέχτηκε άλλο ένα σημαντικό πλήγμα το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ 2020 και 2021 - και κατά περισσότερα από δυόμισι χρόνια συνολικά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, μειώθηκε στα 76,1 χρόνια, το χαμηλότερο στις ΗΠΑ από το 1996 και η μεγαλύτερη πτώση 2 ετών σε έναν αιώνα. Ο κορωνοϊός, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα, με τους θανάτους από τον ιό να συμβάλλουν στη μείωση κατά 50% από το 2020 έως το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας του CDC.

"Το ποσοστό θνησιμότητας από την COVID-19, ήταν υψηλότερο το 2021 από ό,τι το 2020, επομένως δεν ήταν ιδιαιτέρως περίεργο ότι το προσδόκιμο ζωής θα μειωνόταν ξανά", δήλωσε στο CNN ο Bob Anderson, επικεφαλής Στατιστικολόγος Θνησιμότητας για το CDC.

Επίσης, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021, με το θάνατο 109.000 ανθρώπων. Επιπλέον, οι θάνατοι από ακούσιους τραυματισμούς, ήταν η δεύτερη κύρια αιτία μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Η Δρ Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, είπε επίσης ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι περίεργοι, αλλά απογοητευτικοί.

"Είναι θλιβερό να βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών. Αυτοί οι θάνατοι , είναι συχνοί σε νεαρούς ενήλικες και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν έναν τραγικά υψηλό αριθμό χαμένων ετών ζωής και καταστροφικές επιπτώσεις σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες", δήλωσε και συνέχισε: "Έχουμε την επιστήμη και τα εργαλεία διαθέσιμα για να μας βοηθήσουν να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση και να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων από υπερβολική δόση σε αυτή τη χώρα. Αλλά αυτά τα εργαλεία, δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά".

Τέλος, ακόμη και αν ήταν αναμενόμενο, η κλίμακα της πτώσης εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή. Το 2021, τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω της γρίπης και της πνευμονίας, μειώθηκαν και αν δεν υπήρχαν αυτές οι «αντισταθμιστικές επιπτώσεις», η μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με την έκθεση.



Σχετικά Άρθρα