ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πλάσμα αίματος με αντισώματα βοηθάει μόνο τους μέτρια πάσχοντες

05 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Η χορήγηση πλάσματος αίματος με αντισώματα από ανθρώπους που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό δοκιμάζεται σε πολλές χώρες ως πιθανή θεραπεία για την covid-19. Ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα στην Κίνα είναι μάλλον απογοητευτικά. 

Μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 7 νοσοκομεία της κινεζικής πόλης Γιουχάν και περιέλαβε 103 νοσηλευόμενους με μέση ηλικία τα 70 έτη με σοβαρά συμπτώματα έδειξε ότι η θεραπεία με πλάσμα δεν βοηθάει. Από τους 103, οι μισοί πήραν πλάσμα με αντισώματα και οι άλλοι μισοί placebo (εικονικό φάρμακο) καθώς έτσι συνηθίζεται στις επιστημονικές μελέτες. Οι γιατροί, που έκαναν την δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), λένε ότι πλάσμα ιαθέντων δεν βελτίωσε την κρίσιμη κατάσταση των ασθενών που το έλαβαν, ούτε μείωσε τη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών.

Το μόνο ενθαρρυντικό ήταν ότι σε ασθενείς που δεν ήσαν τόσο σοβαρά για να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, αυτοί που έλαβαν το πλάσμα ανέρρωσαν πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο.

Δηλαδή τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι στους ήπια και μέτρια πάσχοντες το πλάσμα έχει κάποια θετική δράση αλλά στους σοβαρά πάσχοντες που κινδυνεύει η ζωή τους από την "άγρια" μορφή covid-19 δεν βοηθάει.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα