ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το θαύμα της γέννησης είναι για κάποια ζευγάρια ένα όνειρο...

25 Δεκεμβρίου 2020, 08:00

images

Η ενδομητρίωση, οι φραγμένες σάλπιγγες, η κακή κινητικότητα και το ακατάλληλο πλήθος σπερματοζωαρίων, η κακή ποιότητα ωαρίων ειδικά σε μεγαλύτερες γυναίκες και κάποια ορμονικά προβλήματα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που εμποδίζουν κάποια ζευγάρια να βιώσουν το θαύμα της γέννησης ενός παιδιού.

Με την γέννηση του Χριστού, αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα σε εκείνες τις γυναίκες και εκείνους τους άνδρες που προσπαθούν να γίνουν γονείς αλλά δυσκολεύονται, και να τους δώσουμε πληροφορίες για τις αιτίες που τους δημιουργούν αυτήν την δυσκολία. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην Επιστήμη που σήμερα δίνει λύσεις σε προβλήματα τα οποία φάνταζαν αξεπέραστα πριν από 20-30 χρόνια!

Η ενδομητρίωση από την εφηβεία και τα νεανικά χρόνια εμφανίζεται με εξαιρετικά έντονους πόνους περιόδου. Όταν ένα ζευγάρι έχει τακτικά ερωτικές επαφές επί 1 έτος και δεν έχει καταφέρει η γυναίκα να καταστεί έγκυος, μία επίσκεψη σε ειδικό γυναικολόγο και κάποιες εξετάσεις μαζί με την λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, θα βοηθήσουν στην διάγνωση. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση χρειάζονται ιατρική βοήθεια την οποία είναι καλό να αναζητήσουν όσο το δυνατό πιο νέες για να γίνουν μητέρες.  

Δεν "φταίει" όμως πάντα η γυναίκα για την υπογονιμότητα στο ζευγάρι. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο 33% των ζευγαριών η υπογονιμότητα οφείλεται στον γυναικείο παράγοντα, στο άλλο 33% οφείλεται στον ανδρικό και στα υπόλοιπα ζευγάρια είτε υπάρχει συνδυασμός γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας με πιο περίπλοκη και συνδυαστική αντιμετώπιση.

Συνήθεις ενδείξεις γυναικείας υπογονιμότητας είναι ο ασταθής ή πολύ μεγάλος κύκλος και οι πόνοι στην περίοδο. Συνυπάρχουσες ενδοκρινικές παθήσεις με ιδιαίτερα συχνές τις νόσους του θυρεοειδή πολλές φορές μπορεί να ευθύνονται για δυσχέρεια στην σύλληψη.

Μάλιστα, όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών και δεν έχει καταφέρει να μείνει έγκυος με συχνές επαφές επί 8-9 μήνες είναι καλό να αναζητήσει άμεσα βοήθεια διότι στο κάδρο πρέπει να μπει και η πιθανότητα της πρώιμης εμμηνόπαυσης που έχουν κάποιες λίγες γυναίκες ακόμα και πριν από τα 40 χρόνια. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά μαζί με άλλα προβλήματα μπορεί να αποτελέσει αξεπέραστο πρόβλημα. Η γυναίκα είναι καλό να μην χάνει χρόνο εφόσον είναι σίγουρη ότι θέλει να γίνει μητέρα. Η σαλπιγγογραφία, η διερευνητική λαπαροσκοπική επέμβαση, η διάνοιξη των σαλπίγγων με σαλπιγγοπλαστική, η λήψη κάποιων φαρμάκων και άλλες μέθοδοι μπορεί να λύνουν το πρόβλημα αλλά επειδή όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, καλό είναι να παίρνουμε γρήγορα τις αποφάσεις και να ενεργούμε με αποφασιστικότητα και πίστη.

Στο επίπεδο της ανδρικής υπογονιμότητας, χρειάζεται μια απλή εξέταση που ονομάζεται σπερμοδιάγραμμα, η οποία δείχνει αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η μορφολογία τους είναι φυσιολογικά ώστε να μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Σε περίπτωση που κάτι από αυτά δεν είναι φυσιολογικό, το ζευγάρι μπορεί -ανάλογα με τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού- να επιλέξει ως μέθοδο σύλληψης την σπερματέγχυση ή την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στη μεν πρώτη λαμβάνεται το σπέρμα του άνδρα και βελτιώνεται εργαστηριακά και στην συνέχεια ενχύεται στη γυναικεία μήτρα μέσω του κόλπου, όπως θα συνέβαινε και φυσιολογικά. Στη δε εξωσωματική, λαμβάνεται τόσο το σπέρμα του άνδρα όσο και το ωάριο της γυναίκας, γονιμοποιεί το ένα το άλλο σε εργαστηριακό περιβάλλον και στην συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα.

Εάν η γυναίκα έχει ινομυώματα στη μήτρα κι ανάλογα με τον αριθμό, τη θέση και το μέγεθός τους, ο γυναικολόγος τα αφαιρεί και το ζευγάρι μπορεί στη συνέχεια να επιτύχει φυσιολογικά εγκυμοσύνη. Ενώ όταν υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα, χωρίς να ανευρίσκεται ορατή αιτία στον άνδρα ή τη γυναίκα, γίνονται πια γονιδιακές αναλύσεις και εξαιρετικά σύγχρονες τεχνικές για να μπορέσει το ζευγάρι και πάλι να κάνει παιδί.
Για τους λίγους που δεν θα τα καταφέρουν στις μέρες μας με τις τόσες μεθόδους, υπάρχει πάντα η λύση της υιοθεσίας που αποτελεί την ύψιστη πράξη αγάπης!

Καλά Χριστούγεννα!

Σχετικά Άρθρα