ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μητρικό γάλα προστατεύει τα βρέφη από την ανάπτυξη αλλεργιών

19 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Θεωρείται ότι τα μωρά που θηλάζουν υποφέρουν από λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το έκζεμα και οι τροφικές αλλεργίες, από τα μωρά που τρέφονται με γάλα εμπορίου. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν έχει γίνει κατανοητός. Τώρα, μία νέα μελέτη από το Penn State College of Medicine αναφέρει ότι μικρά μόρια που βρίσκονται στο μητρικό γάλα των περισσότερων ανθρώπων, μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα τα βρέφη να αναπτύξουν αλλεργικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και οι τροφικές αλλεργίες.

«Τα βρέφη που θηλάζουν πέραν των τριών μηνών, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις, αλλά δεν κατανοούμε πλήρως τι ισχύει βιολογικά πίσω από αυτό», δήλωσε ο Δρ Steven Hicks, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Penn State Health.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 163 μητέρες που σχεδίαζαν να θηλάσουν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες και τα βρέφη τους από τη γέννηση έως τους 12 μήνες. Παρακολούθησαν πόσο καιρό θήλαζε κάθε μωρό και μέτρησαν τη σύνθεση miRNA του μητρικού γάλακτος κάθε μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού (0, 4 και 16 εβδομάδες). Η ομάδα υπολόγισε την ποσότητα συγκεκριμένων miRNAs που κατανάλωσαν τα βρέφη με βάση τα αναφερόμενα πρότυπα θηλασμού και τη συγκέντρωση ορισμένων miRNAs σε δείγματα μητρικού γάλακτος. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα βρέφη για ατοπική δερματίτιδα, τροφικές αλλεργίες και συριγμό καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Από τα βρέφη που μελετήθηκαν, 41 (25%) εμφάνισαν ατοπική δερματίτιδα, 33 (20%) εμφάνισαν τροφική αλλεργία και 10 (6%) είχαν συριγμό. Τα βρέφη που δεν ανέπτυξαν ατοπία κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερες ποσότητες miRNA-375-3p (miR-375) στο μητρικό γάλα της μητέρας τους, σε σχέση με τα βρέφη που ανέπτυξαν ατοπία. Δεν υπήρχαν άλλες διαφορές στα μητρικά χαρακτηριστικά, στα βρεφικά χαρακτηριστικά ή στην περιβαλλοντική έκθεση μεταξύ βρεφών με ατοπία και βρεφών χωρίς ατοπία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα αυτού του miRNA αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και ότι οι μητέρες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, έτειναν να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση miR-375. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε miR-375 αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να εξηγήσει γιατί ο συνεχής θηλασμός έχει συσχετιστεί με μειωμένη ατοπία σε ορισμένες μελέτες», είπε ο Hicks.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες παρεμβάσεις για να αποτρέψουν τα βρέφη από την ανάπτυξη αλλεργιών. Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, στον καθορισμό των μηχανισμών μέσω των οποίων το miR-375 αποτρέπει τις αλλεργίες και στη διερεύνηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση των επιπέδων miR-375 στο μητρικό γάλα.


Σχετικά Άρθρα