ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το έκτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ όπως και ο "Κένταυρος"

15 Ιουλίου 2022, 07:00

images

O εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC δείχνει ότι όλη σχεδόν η Ευρώπη είναι και πάλι στο "βαθύ κόκκινο" καθώς το έκτο κύμα της πανδημίας δεν πτοήθηκε από το καλοκαίρι και θερίζει...

Οι περιοχές που είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο πιο ανοιχτό κόκκινο. Επίσης πολλές χώρες είναι «γκρι», αλλά εικάζεται ότι εκεί δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, ώστε να μπορέσει το ECDC να εξάγει ξεκάθαρο συμπέρασμα για το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Εν τω μεταξύ, η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού ονομάστηκε Κένταυρος και εξαπλώνεται την τελευταία εβδομάδα με μεγάλη ταχύτητα από την Ινδία προς το δυτικό κόσμο... Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξή της και την έχει εντοπίσει ήδη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ άλλαξε πορεία πλεύσης και είπε ξεκάθαρα: «Eπαναφέρετε τις μάσκες και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού», με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ...κοιτούν προς την άλλη κατεύθυνση καθώς οι πολίτες έχουν ανάγκη να ζήσουν το καλοκαίρι και να χαλαρώσουν ενώ και οι οικονομίες δεν αντέχουν άλλα περιοριστικά μέτρα.

«Οι υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον αυξάνουν τους αριθμούς των κρουσμάτων και οδηγούν σε περαιτέρω θανάτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση από τη Γενεύη. «Τα νέα κύματα του ιού αποδεικνύουν ότι η COVID-19 δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί για μια αυξανόμενη τάση θανάτων».

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κύματος που δημιουργήθηκε από τις δευτερεύουσες παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5, καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και ξεκίνησαν ξανά να ταξιδεύουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα