ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το DNA μας αποκαλύπτει τα μυστικά του για την καρδιακή υγεία

08 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation Research, εντοπίστηκαν τα "ένοχα" γονίδια που ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο από μία ευρύτερη σειρά πιθανών γενετικών υπόπτων. Το γεγονός αυτό δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών.

«Γενετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια, εντόπισαν εκατοντάδες σημεία στα χρωμοσώματά μας που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Προσδιορίσαμε τώρα τα γονίδια και είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως νέους θεραπευτικούς στόχους» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Mete Civelek, από το Κέντρο Γενωμικής Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, ενός κοινού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής και της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα που συλλέχθηκαν από 151 προηγουμένως υγιείς δότες μεταμοσχευμένων καρδιών, διαφορετικών εθνικοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες διαχειρίστηκαν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τη γονιδιακή δραστηριότητα στα κύτταρα των λείων μυών. Τα κύτταρα αυτά καλύπτουν φυσιολογικά τις αρτηρίες μας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως θεμέλιο για τις λιπώδεις πλάκες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτών των αρτηριών.

«Οι διαθέσιμες αγωγές λειτουργούν μειώνοντας τον κίνδυνο των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ωστόσο, θεωρούνται πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα που θα στοχεύουν στην ασθένεια εκεί όπου αυτή αναπτύσσεται. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη της νόσου στις αρτηρίες, επειδή εκεί σχηματίζονται οι πλάκες» εξηγεί ο Δρ Civelek.


Σχετικά Άρθρα