ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το δέρμα μαρτυρά ότι νοσούμε από κορωνοϊό

18 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Δερματικά συμπτώματα προκαλεί ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους που προσβάλλει, σύμφωνα με μια ανάλυση μητρώου ασθενών με COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί. Αυτό αποκαλύφθηκε στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress) που διεξήχθη διαδικτυακά.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και από 130 ημέρες... «Στην αρχή της πανδημίας η νόσος COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 θεωρήθηκε ότι επηρέαζε μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Όσο η έρευνα προχωρούσε, έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα. Έχει παρατηρηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. Μετά από τη δημιουργία ενός διεθνούς μητρώου από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τον περασμένο Απρίλιο για την καταγραφή των δερματικών βλαβών και την επεξεργασία τους, ερευνήθηκαν διαφορές παράμετροι, όπως η διάρκειά τους. Βρέθηκε ότι τα “δάχτυλα COVID” (“COVID toes”) διαρκούν περισσότερο από όλες τις δερματικές εκδηλώσεις, με τους ασθενείς που νοσούν βαριά να κινδυνεύουν περισσότερο», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δρ Χρήστος Στάμου.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας με τη Διεθνή Ένωση Δερματολογικών Εταιρειών. Αναλύθηκαν δεδομένα 990 περιπτώσεων από 39 χώρες, στο μητρώο  που περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 1000 ασθενείς από 41 χώρες, σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Esther Freeman, MD, PhD, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 8 τύπους δερματικών εξανθημάτων στους ασθενείς, εκ των οποίων οι 303 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασθενείς με υποψία COVID-19. Από αυτούς, τα 224 ύποπτα περιστατικά και τα 90 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια των δερματικών συμπτωμάτων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, οι πολλαπλές οιδηματώδεις επηρμένες περιοχές που προκαλούν έντονο κνησμό (urticaria) διαρκούν 5 ημέρες, οι βλατιδολεπιδώδεις εκδηλώσεις (φλεγμονώδεις και συχνά επώδυνες βλάβες μικρής διαμέτρου και λέπια) παραμένουν για 20 ημέρες και τα "δάχτυλα COVID" ταλαιπωρούν τους ασθενείς για 15 ημέρες, αλλά μερικές φορές έως και 130 -150 ημέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταυτοποίηση του υποσυνόλου ασθενών με “δάχτυλα COVID” που έχουν συμπτώματα μεγάλης διάρκειας μετά την οξεία φάση της ασθενείας ενδεχομένως να βοηθήσει στην κατανόηση της παρατεταμένης φλεγμονώδους απόκρισης σε ορισμένους ασθενείς μετά τη μόλυνση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της COVID-19. «Οι δερματικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πολλές: Εξανθήματα σαν κηλίδες, εξογκώματα που προκαλούν κνησμό, φυσαλίδες που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς, στρογγυλά στίγματα, μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα, επίπεδες κηλίδες ενωμένες με εξογκώματα. Κάποιες από αυτές προκαλούν κνησμό. Τα “δάχτυλα COVID” είναι βλάβες του δέρματος των δακτύλων οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και  στα χέρια. 

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας σε 490 δερματολόγους αποκάλυψε ότι το 35% είδε ασθενείς να εμφανίζουν δερματικά συμπτώματα και ότι το 4% των ίδιων των δερματολόγων ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. 


Σχετικά Άρθρα