ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το CDC εξακολουθεί να αναζητά την αιτία της ηπατικής νόσου στα παιδιά

18 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Η αναζήτηση για την αιτία πίσω από το σύμπλεγμα μυστηριωδών, σοβαρών κρουσμάτων ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά συνεχίζεται. Οι αναφορές για πιθανά κρούσματα έχουν αυξηθεί από τότε που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν μια εθνική προειδοποίηση στους γιατρούς τον Απρίλιο, ζητώντας τους να βρίσκονται σε επιφυλακή για ανεξήγητες περιπτώσεις φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε άμεσες απαντήσεις, αλλά οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι η περαιτέρω έρευνα τους επόμενους μήνες θα καρποφορήσει.

Παραπάνω από 300 πιθανές περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ανέφερε το CDC. Και ενώ ο αριθμός μπορεί να ακούγεται υψηλός, τα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο ετήσιο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων παιδικής ηπατίτιδας.

Ωστόσο, η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες επαναπαύονται. Η κατάσταση είναι «ακόμη αρκετά ανησυχητική και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτήν», είπε.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 2 έτη, ανέφερε το CDC. Σχεδόν το 90% των παιδιών χρειάστηκε νοσηλεία, το 6% χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος και 11 παιδιά κατέληξαν.

Επιπλέον, κανένα παιδί δεν βρέθηκε θετικό για κάποια από τις κοινές αιτίες ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν ηπατίτιδα Α, Β και C. Η ηπατίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του ήπατος γενικά και μπορεί να έχει εκατοντάδες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων ιών, τοξινών και τροφικής δηλητηρίασης.

Σε 224 από τις περιπτώσεις, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τεστ για λοίμωξη από αδενοϊό – στον οποίο το 45%, βρέθηκε θετικό.

Οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι στα παιδιά και μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, από κρυολόγημα έως έμετο και διάρροια, δεν είναι, όμως, γνωστή αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιή παιδιά.

Ο αδενοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, δήλωσε ο Δρ David Sugerman, ιατρός στο Τμήμα Ιογενών Νοσημάτων στο CDC και συγγραφέας της νέας έκθεσης. Αλλά η πρόσφατη πληθώρα κρουσμάτων διαφέρει από τις περιπτώσεις σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά με δύο τρόπους, είπε. Πρώτον, είναι σε παιδιά με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και δεύτερον, ο ιός βρέθηκε σε δείγματα κοπράνων και αίματος, αλλά δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί στον ηπατικό ιστό.

«Η παθολογία στον ηπατικό ιστό (στις νέες περιπτώσεις) δεν είναι αυτή που βλέπουμε συνήθως στην ηπατική νόσο του αδενοϊού. Αυτή είναι η διαφορά», δήλωσε καταληκτικά ο Sugerman, ο οποίος είναι επίσης ο αναπληρωτής διευθυντής Περιστατικών για την Παιδιατρική Ηπατίτιδα Άγνωστης Αιτιολογίας του CDC.



Σχετικά Άρθρα