ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το CDC εκπέμπει συναγερμό σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

18 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών. «Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις στη μετάδοση των αναπνευστικών ασθενειών εντός και εκτός συνόρων, που προκαλούνται από πολλαπλά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης, του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί την COVID-19) και του RSV, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές νόσους και να αυξήσουν την πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες εβδομάδες», έγραψε ο Οργανισμός. «Επιπλέον, έχει αναφερθεί πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά (MIS-C) μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Περίπου 7 εκατομμύρια λιγότεροι ενήλικες έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Συνολικά, περίπου το 36% του συνόλου των ενηλίκων και των παιδιών έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του CDC έως τις 18 Νοεμβρίου.

Τα ποσοστά εμβολιασμού για την COVID-19 είναι επίσης χαμηλά, με μόλις το 17% των ενηλίκων και περίπου το 8% των παιδιών να λαμβάνουν την πιο πρόσφατη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του CDC έως τις 2 Δεκεμβρίου. Επίσης, μόνο το 16% περίπου των ηλικιωμένων 60 ετών και άνω έχουν κάνει το νέο εμβόλιο κατά του RSV. Το CDC συνιστά στους ανθρώπους να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τα εμβόλια που συνιστώνται για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, τα καθημερινά μέτρα πρόληψης ασθενειών, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης των ιών.



Σχετικά Άρθρα