ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το βούρτσισμα των δοντιών έπεσε θύμα της καραντίνας

19 Μαΐου 2021, 10:00

images

Η πανδημία υποχρέωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει καλές υγειονομικές συνήθειες που δεν είχε στο παρελθόν όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Έγινε αιτία όμως να ξεχαστούν άλλες, ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Από τη μία πλευρά η μάσκα που κρύβει το στόμα μας, και ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό, και από την άλλη η καραντίνα, η πολύωρη παραμονή στο σπίτι, δημιουργούν σε αρκετά άτομα την ψευδαίσθηση ότι το πλύσιμο των δοντιών δεν είναι απαραίτητο!

Σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας φροντίζουμε περισσότερο τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά παραμελούμε τη στοματική μας φροντίδα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και λιγότερα άτομα πλένουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα. Παρατηρείται μείωση 5% στους ενήλικες και 11% στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, το 26% των παιδιών δεν βουρτσίζει καθόλου τα δόντια του ενώ το 40% των ενηλίκων ομολογεί ότι μπορεί να μη βουρτσίσει τα δόντια του για μέρες! Το περίεργο είναι ότι οι 7 στους 10 παραδέχονται ότι αντιμετώπισαν προβλήματα όπως πονόδοντο και τερηδόνα, αλλά η αμέλεια σχετικά με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δεν τους προβληματίζει. Αντίθετα 7 στους 10 δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τη σωματική τους άσκηση και προσέχουν την ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι επτά φορές πιο πιθανό τα παιδιά να παραλείψουν τη στοματική τους υγιεινή αν το ίδιο κάνουν και οι γονείς τους. Εκείνο που οι γονείς, και κατά συνέπεια τα παιδιά, ξεχνούν είναι η ολοκληρωτική σύνδεση της συνολικής μας υγείας με τη στοματική κοιλότητα. Από το στόμα μας και τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν στα δόντια και τα ούλα μας μπορεί να κινδυνεύσει η συνολική μας υγεία.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι- με την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες και θα γίνουμε πιο κοινωνικοί- ένα ολόλευκο υγιές χαμόγελο θα είναι το πρώτο που θα εκτιμήσουν όσοι μας συναντούν.


Σχετικά Άρθρα