ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν βρισκόμαστε σε δωμάτιο χωρίς επαρκή θέρμανση

23 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μας όταν κρυώνουμε, και ειδικά όταν η θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρισκόμαστε πέφτει απότομα; Σύμφωνα με το BBC, εάν η θερμοκρασία του δωματίου πέσει από τους 21 στους 10 βαθμούς Κελσίου, αλλάζει η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Γενικά, το κρύο βοηθάει επίσης στην εμφάνιση πολλών λοιμώξεων που ευδοκιμούν τους χειμερινούς μήνες, όπως η γρίπη. Η πνευμονία, όταν υπάρχει φλεγμονή στους πνεύμονες λόγω μόλυνσης, είναι επίσης πιο συχνή μετά από κρύο καιρό .

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο για τους ιούς να μεταδοθούν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, επειδή είναι πιο πιθανό να συναντηθούμε σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και χωρίς καθαρό αέρα. Το κρύο διευκολύνει επίσης τους ιούς να επιβιώσουν έξω από το σώμα και ο κρύος αέρας περιέχει λιγότερη υγρασία που παγιδεύει τους ιούς.

''Ο ξηρός αέρας επιτρέπει στους ιούς να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις'', επισημαίνει η καθηγήτρια Akiko Iwasaki, ανοσοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Yale, η οποία έχει επίσης πραγματοποιήσει πειράματα που αποδεικνύουν ότι η αναπνοή στον κρύο αέρα επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος στη μύτη.

Η Iwasaki προσθέτει: «Σε αυτές τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, η ανοσολογική σας απόκριση γίνεται λιγότερο ενεργή και αυτό μπορεί να επιτρέψει στον ιό να αναπτυχθεί καλύτερα μέσα στη μύτη σας».

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για αυτό; Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα θερμαίναμε το δωμάτιο στο οποίο βρισκόμαστε τoυλάχιστον στους 18 βαθμούς Κελσίου. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, ο καθηγητής Damian Bailey, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας,  λέει «είναι σαν να προετοιμάζεσαι για μια ορειβατική αποστολή».

Οι συμβουλές του είναι οι εξής:

Προτιμήστε ρούχα που παρέχουν καλή μόνωση, όπως τα μάλλινα.

Τα γάντια και οι ζεστές κάλτσες είναι πιο σημαντικά από ένα καπέλο (αλλά και ένα μάλλινο καπέλο θα βοηθήσει επίσης).

Υιοθετήστε μία διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αυξήστε τη θερμότητα σώματος με το να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην κάθεστε απλώς σε μια καρέκλα βλέποντας τηλεόραση.



Σχετικά Άρθρα