ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί την υποτροπή του καρκίνου του μαστού;

05 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Στις ΗΠΑ, περίπου 264.000 γυναίκες και 2.400 άνδρες λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περίπου 55.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και περίπου 370 στους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cancer Research UK.

Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πλέον θεραπεύσιμους καρκίνους, μερικές φορές επανέρχεται και υποτροπιάζει σε άτομα των οποίων η αρχική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ήταν επιτυχής.

Ορισμένα καρκινικά κύτταρα - που έχουν εγκαταλείψει την αρχική θέση του όγκου και έφτασαν σε άλλα μέρη του σώματος, μια διαδικασία γνωστή ως μετάσταση - εισέρχονται σε μια κατάσταση αδράνειας, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν, αλλά προς το παρόν παραμένουν στάσιμα.

Κάποιες φορές, πολλά χρόνια μετά την αρχική θεραπεία του καρκίνου, τα αδρανή κύτταρα μπορούν να επανενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν νέους όγκους σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτοί οι όγκοι μπορεί επίσης να είναι διαφορετικού είδους σε σύγκριση με τον αρχικό - για παράδειγμα, μπορεί να έχουν διαφορετικούς υποδοχείς που τους καθιστούν πιο επιθετικούς.

«Νομίζω ότι οι γιατροί υποθέτουν ότι οποιοσδήποτε καρκίνος που είναι διηθητικός έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται και να κινείται γύρω από το σώμα και κάθε γυναίκα με διηθητικό καρκίνο μπορεί να έχει μερικά κύτταρα που έχουν φύγει από αυτόν τον καρκίνο και έχουν εισέλθει στη λέμφο ή στο αίμα», εξήγησε η Δρ Liz O'Riordan, η οποία ήταν σύμβουλος χειρουργός για τον καρκίνο του μαστού και είναι και η ίδια ασθενής.

«Η επέμβαση αφαιρεί όλο τον φυσικό καρκίνο που μπορούμε να δούμε. Και ο στόχος της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας και των ορμονικών θεραπειών είναι να εξαφανίσουν οποιοδήποτε από αυτά τα μικρά κύτταρα που επιπλέουν γύρω από το σώμα. Έτσι, έχουν προέλθει από τον αρχικό καρκίνο του μαστού, αλλά είναι συχνά αδρανή και μπορεί να αρχίσουν να ξυπνούν για οποιονδήποτε λόγο. Και καθώς ξυπνούν, μπορούν να μεταλλαχθούν περαιτέρω και να αλλάξουν. Έτσι, μπορεί να έχετε πολύ διαφορετικούς υποδοχείς από τον αρχικό καρκίνο του μαστού, αλλά προέρχονται από αυτόν τον αρχικό όγκο».

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι σε ποια ερεθίσματα ανταποκρίνονται τα αδρανή καρκινικά κύτταρα που τους προκαλούν να ξυπνήσουν και να σχηματίσουν νέους όγκους και αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.



Σχετικά Άρθρα