ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί φαγούρα στο δέρμα;

24 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Οι επιστήμονες, εδώ και χρόνια, αναζητούν μία απάντηση στο γιατί οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα προκαλούν φαγούρα στους ανθρώπους. Μία γνωστή αιτία είναι η φλεγμονή, η οποία επιδεινώνεται καθώς οι άνθρωποι ξύνονται και το δέρμα τους καταστρέφεται. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, μπορεί να υπάρχει άλλη μία αιτία που προκαλεί φαγούρα: ένα βακτήριο που ονομάζεται Staphylococcus aureus.

Όπως μεταδίδει το NBC News, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το βακτήριο μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα τα νευρικά κύτταρα σε ποντίκια.

«Αυτό που ήταν εκπληκτικό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπήρχε πολύ μικρή φλεγμονή, μπορούσαμε να δούμε τα ποντίκια να ξύνονται. Αποδεικνύεται ότι ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια δρούσαν άμεσα στις νευρικές ίνες που προκαλούν φαγούρα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Isaac Chiu, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πριν από τη μελέτη, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το S. aureus σχετιζόταν με το έκζεμα, αλλά η ακριβής σχέση ήταν ασαφής. Η νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, μόλις το S. aureus εισβάλει στο δέρμα ενός ποντικιού, απελευθερώνει ένα ένζυμο που ονομάζεται V8. Αυτό, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PAR1, η οποία βρίσκεται στα νευρικά κύτταρα του δέρματος. Η ενεργοποιημένη πρωτεΐνη στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο που προκαλεί φαγούρα στο ποντίκι - και το προτρέπει να αρχίσει να ξύνεται.

Εργαστηριακά πειράματα με ανθρώπινα νευρικά κύτταρα, έδειξαν ότι ο ίδιος μηχανισμός είναι δυνατός και στους ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι εάν τα ευρήματα σε ποντίκια αντιστοιχούν άμεσα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να προσφέρει στους επιστήμονες μια νέα κατευθυντήρια γραμμή  για την ανάπτυξη θεραπειών για το έκζεμα, το οποίο επηρεάζει περίπου το 10% των ανθρώπων στις ΗΠΑ με αλλεργίες, όπως το άσθμα ή ο αλλεργικός πυρετός.

Σχετικά Άρθρα