ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τη χρήση ακουστικών

09 Ιουλίου 2021, 12:05

images

Η δυνατή μουσική βλάπτει την ακοή των παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sage Journals. Μπορεί να έχουμε διαβάσει οδηγίες σχετικά με τη χρήση και τους κινδύνους των ακουστικών, αλλά δεν τους έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη.

Πολλά παιδιά έχουν υποστεί βλάβη στην ακοή τους από θόρυβο. Η χρήση ακουστικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επομένως, είναι καλό να ελέγχεται η ακοή των παιδιών  πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους σε περίπτωση που έχουν κάποιο ποσοστό απώλειας.

Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τα ακουστικά σε ποσοστό που να μην ξεπερνά το 50%

Από μόνος του ο ήχος και γενικότερα ο δυνατός θόρυβος κάνει ζημιά. Επομένως, η χρήση ακουστικών είναι ακόμη πιο επώδυνη αφού ο ήχος διαχέεται κατευθείαν μέσα στο αυτί.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, επιβεβαιώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ακουστικά  σε μεγάλη ένταση είχαν χειρότερη ακοή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα από  τη χρήση ακουστικών. Εάν τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά, από την εφηβεία τους πιθανόν να αποκτήσουν προβλήματα στην ακοή τους  μέχρι τα 20 τους χρόνια και να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ομιλία σε χώρους όπου υπάρχει θόρυβος, ενώ όσο μεγαλώνουν δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο στην ακοή τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν προβλήματα στην ακοή τους (ηλικίας 6 έως 19 ετών). Σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες κάτω των 70 ετών - υπέστη μόνιμη βλάβη στην ακοή τους από το θόρυβο.

Ένα αποτέλεσμα της χρήσης ακουστικών και ακουστικών στα παιδιά είναι οι εμβοές – ενοχλητικό βουητό στο αυτί. Οι εμβοές συνήθως είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα απώλειας της ακοής.

Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόσο δυνατά χρησιμοποιούν τα ακουστικά τα παιδιά σας. Η χρήση μιας συσκευής μουσικής, μπορεί να εκπέμπει ήχους έως και 94-110 dBA.  (εξαιρετικά δυνατή ηχητική ισχύ). Λιγότερο από δύο λεπτά στα 110 dBA μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα αυτιά.

Η επαφή με αυτή την ισχύ ακόμη και σε πιο κανονική πίεση αλλά για πολύ καιρό μπορεί να βλάψει τα τριχωτά κύτταρα στα αυτιά που μεταδίδουν ήχο στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να διακόψει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των κυττάρων και των νευρικών κυττάρων και να προκαλέσει εκφυλισμό στο ακουστικό νεύρο.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα