ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι θυμούνται οι επιζώντες καρδιακής ανακοπής μετά την ανάνηψη

21 September 2023, 16:00

images

Μελέτη σε επιζώντες καρδιακής ανακοπής δείχνει ότι σχεδόν το 40% των ατόμων που υποβάλλονται σε ΚΑΡΠΑ έχουν αναμνήσεις, ονειρικές εμπειρίες ή κάποιου είδους αντίληψη, ακόμη και όταν είναι αναίσθητοι. Επιπλέον, τα εγκεφαλικά κύματα δείχνουν σημάδια δραστηριότητας που υποδηλώνουν επίγνωση, η οποία διαρκεί μερικές φορές έως και 1 ώρα, κατά την επαναγορά στη ζωή.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο από την καρδιακή ανακοπή γιατί κυριολεκτικά (οι ασθενείς) βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου, σε βαθύ κώμα και δεν ανταποκρίνονται καθόλου σωματικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Sam Parnia, συνεργάτης. καθηγητής στο τμήμα ιατρικής στο NYU Langone Health. «Αυτό που μπορούμε να δείξουμε είναι ότι, έως και το 40% των ανθρώπων, έχουν στην πραγματικότητα την αντίληψη ότι έχουν συνείδηση σε κάποιο βαθμό».

Σύμφωνα με το NBC News, στην πρώτη μελέτη του είδους της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Resuscitation, ο Parnia και οι συνεργάτες του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησαν 567 άτομα που υποβλήθηκαν σε αναζωογόνηση από καρδιακή ανακοπή σε 25 νοσοκομεία. Λιγότερο από το 10% των ασθενών επέζησαν, επειδή οι καρδιακές ανακοπές είναι συχνά θανατηφόρες, ακόμη και όταν οι γιατροί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Οι ερευνητές μπόρεσαν να πάρουν συνέντευξη από 28 από τους 53 επιζώντες.

Έντεκα από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν αναμνήσεις ή αντιλήψεις που υποδηλώνουν συνείδηση κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το οξυγόνο του εγκεφάλου και την ηλεκτρική δραστηριότητα σε ορισμένους ασθενείς και βρήκαν κύματα γάμμα, δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα που υποδηλώνουν κάποια νοητική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.

«Νομίζω ότι είναι απίστευτο», είπε ο Δρ Sheldon Cheskes, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος μελετά την ανάνηψη καρδιακής ανακοπής και δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν θα το ξέρατε ποτέ αυτό χωρίς … αυτή την παρακολούθηση εγκεφαλικών κυμάτων».  

Η μελέτη ήταν μοναδική στο ότι οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανακαλέσουν συγκεκριμένες εικόνες ή ήχους, γνωστές ως σιωπηρή μάθηση. Τοποθέτησαν ακουστικά στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της ανάνηψης και έπαιξαν 3 λέξεις - μήλο, αχλάδι, μπανάνα - και χρησιμοποίησαν επίσης ένα tablet για να εμφανίσουν 10 εικόνες.

Όταν ρωτήθηκαν αν τα θυμόταν, μόνο 1 από τους 28 ασθενείς που ρωτήθηκαν θυμόταν σωστά την ακολουθία των 3 λέξεων και κανένας δεν μπορούσε να ανακαλέσει τις εικόνες.

«Ελπίζω ότι μελέτες όπως αυτή θα ωθήσουν τους γιατρούς να ρωτήσουν τους επιζώντες από καρδιακή ανακοπή για αυτές τις αναμνήσεις και εμπειρίες και να αξιολογήσουν τυχόν μετατραυματικό στρες ή άλλα ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν», είπε η Δρ Katherine Berg επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και πρώην πρόεδρος της ομάδας συγγραφής για τις κατευθυντήριες γραμμές φροντίδας μετά την καρδιακή ανακοπή της American Heart Association για το 2025.

Σχετικά Άρθρα