ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μπορεί να προκαλεί τη δύσπνοια μετά το φαγητό

05 Απριλίου 2022, 10:00

images

Η δύσπνοια μετά το φαγητό μπορεί να είναι μια άβολη ή και οδυνηρή εμπειρία, αλλά συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τροφικές αλλεργίες, εισπνοή σωματιδίων τροφής και παλινδρόμηση οξέος. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται κομμένη την ανάσα του μετά το φαγητό. Ας αναφέρουμε μερικούς από αυτούς...

1. Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια κοινή αιτία δύσπνοιας μετά το φαγητό. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας εκτιμά ότι το 4% των ενηλίκων και το 4%–6% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν τροφική αλλεργία. Τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται λίγα λεπτά ή ώρες μετά το φαγητό.

Τα άτομα που υποψιάζονται τροφική αλλεργία πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τροφικές αλλεργίες κάνοντας ειδικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη λήψη "ύποπτης" τροφής.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αλλεργικών αντιδράσεων είναι να αποφεύγετε τις τροφές που τις προκαλούν. Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, αλλά οι ερευνητές πραγματοποιούν επί του παρόντος κλινικές δοκιμές για να προσπαθήσουν να βρουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ανοχή για συγκεκριμένα τρόφιμα.

2. Εισπνοή σωματιδίων τροφής

Περιστασιακά, οι άνθρωποι μπορεί να εισπνεύσουν σωματίδια τροφής ή υγρού ενώ τρώνε. Αυτό ονομάζεται πνευμονική αναρρόφηση.

Τα άτομα με υγιείς πνεύμονες είναι συνήθως σε θέση να βήξουν αυτά τα σωματίδια. Ο βήχας μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δύσπνοια και πιθανώς πονόλαιμο. Όταν οι πνεύμονες ενός ατόμου δεν μπορούν να αποβάλουν τα σωματίδια, το άτομο μπορεί να αναπτύξει πνευμονία από εισρόφηση (καθώς η τροφή αντί να πάει στο στομάχι, καταλήγει στον πνεύμονα).

3. Καούρες

Ένα άτομο που αντιμετωπίζει καούρα μπορεί να αισθάνεται δύσπνοια μετά το φαγητό. Αυτό οφείλεται στο στομαχικό οξύ που ρέει πίσω στον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το στόμα, γνωστό ως οισοφάγος.

Η καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος. Όταν το οξύ ανεβαίνει ξανά στο λαιμό, μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να τους προκαλέσει πρήξιμο και, κατά συνέπεια, αναπνευστικές δυσκολίες.

4. Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια που επιδεινώνεται μετά το φαγητό.

5. Άσθμα που σχετίζεται με ΓΟΠΝ

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια μετά το φαγητό, ιδιαίτερα εάν έχουν επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρoμική νόσο (ΓΟΠΝ).


Σχετικά Άρθρα