ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι καθορίζει την ανταπόκριση στα εμβόλια κατά της COVID-19

25 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, που διεξήγαγαν προκαταρκτική έρευνα σε 378 υγειονομικούς αναλύοντας τα επίπεδα αντισωμάτων από τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Pfizer, φάνηκε αφενός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, αφετέρου ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται με το ανδρικό φύλο και το κάπνισμα.

Η συγκεκριμένη έρευνα αναρτήθηκε προ ημερών στον medRxiv και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από την επιστημονική κοινότητα ως είθισται στον συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο. Πλην όμως, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν υψηλότερα σε πρώην καπνιστές σε σχέση με τους νυν καπνιστές γεγονός που κατά την γνώμη τους υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μειώνει τον κίνδυνο για χαμηλότερο επίπεδο αντισωμάτων.

Βέβαια, όπως έχουν εξηγήσει για την ανοσολογική απόκριση των εμβολίων πολλοί επιστήμονες, για την προστασία των εμβολιασμένων δεν παίζουν ρόλο μόνο το ποσοστό των αντισωμάτων που ανέπτυξαν και μετριέται στο αίμα τους αλλά και η κυτταρική ανοσία που είναι μια βαθύτερη διαδικασία του οργανισμού η οποία τον προστατεύει από την σοβαρή νόσηση εφόσον έχει εμβολιαστεί κατά του ιού.

Σχετικά Άρθρα