ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι γνωρίζουμε για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

16 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένας σημαντικός αλλά ανεπαρκώς μελετημένος δείκτης υγείας. Η Apple Women's Health Study χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για να παρακολουθεί την έμμηνο ρύση και το πώς αυτή σχετίζεται με ορισμένες καταστάσεις υγείας, με την τελευταία ενημέρωση της μελέτης να αποκαλύπτει αρκετές σημαντικές πληροφορίες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ).

Σύμφωνα με την Dr. Erin Donnelly Michos, διευθύντρια της γυναικείας καρδιαγγειακής υγείας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, το ΣΠΩ οφείλεται στην υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών, που ονομάζονται ανδρογόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως ακανόνιστες περιόδους, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και δυσκολία σύλληψης.

Περισσότερες από 37.000 γυναίκες που εγγράφηκαν από την αρχή της μελέτης το Νοέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2021 συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ιατρικό ιστορικό και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν γυναικολογικές παθήσεις που είχαν, το οικογενειακό τους ιατρικό ιστορικό και την υγεία της καρδιάς τους.

Περίπου 30.000 από αυτές ολοκλήρωσαν επίσης μια έρευνα αναπαραγωγικού ιστορικού απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους προηγούμενους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους. Μεταξύ των συμμετεχουσών, το 12% ανέφερε ότι είχε διαγνωστεί με πολυκυστικές ωοθήκες. Μάλιστα, ανέφεραν ότι είχαν λάβει τη διάγνωσή τους σε ηλικία από 15 έως 35 ετών, με τη μέση ηλικία να είναι τα 22 έτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το οικογενειακό ιστορικό τους. Διαπίστωσαν ότι το 23% των συμμετεχουσών ανέφεραν ένα μέλος της οικογένειας, όπως μια μητέρα ή μια αδελφή, που είχε την πάθηση. Συγκριτικά, μόνο το 5% των ατόμων χωρίς ΣΠΩ το ανέφερε αυτό. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες που είχαν ΣΠΩ ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν ακανόνιστες ή απρόβλεπτες περιόδους μετά την πρώτη τους εμφάνιση κατά την εφηβεία. Ενώ το 70% των συμμετεχουσών χωρίς ΣΠΩ δήλωσαν ότι οι κύκλοι τους έγιναν κανονικοί μέσα σε 4 χρόνια από την πρώτη τους περίοδο, μόνο το 43% αυτών με ΣΠΩ έκανε αντίστοιχη δήλωση.

Τέλος, σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες με ΣΠΩ (49%) ανέφεραν ότι πέτυχαν την κανονικότητα του κύκλου τους μόνο μετά τη χρήση ορμονών, ενώ το 22% των ατόμων χωρίς ΣΠΩ χρειάζονταν ορμόνες για τη ρύθμιση του κύκλου τους.



Σχετικά Άρθρα