ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον;

14 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον του SARS-CoV-2, γνωστή ως BA.2 ή Όμικρον 2 εξαπλώνεται γρήγορα παγκοσμίως και ενώ έχει αποδειχτεί ότι έχει 20 τουλάχιστον μεταλλάξεις στην περιοχή που στοχεύουν τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις της.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα για το πώς η BA.2 μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό γενικά, εργαστηριακές μελέτες έχουν ήδη επαληθεύσει πολλές από τις μοριακές της ιδιότητες.

«Η BA.2 δεν έχει τις μεταλλάξεις ακίδας 69-70, επομένως δεν προκαλεί αποτυχία του στόχου του γονιδίου S, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό στις δοκιμές PCR»,  δήλωσε στο ΜΝΤ η Δρ Anna Ssentongo , επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Penn State College of Medicine.

«Εξαιτίας αυτού, η BA.2 ονομάστηκε «παραλλαγή stealth»», εξήγησε.

Η Δρ. Ssentongo πρόσθεσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 έχει περισσότερες από 20 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας του, η οποία είναι στόχος πολλών εμβολίων COVID-19, επειδή ο ιός τη χρησιμοποιεί για να εισέλθει σε υγιή κύτταρα. Αν και αυτή η διαφορά μπορεί να κάνει τη BA.2 πιο ανθεκτική στα εμβόλια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τυχόν επιπτώσεις.

«Παρόμοια με τη γονική του καταγωγή ('Ομικρον), αναμένεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική και να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τις παραλλαγές Δέλτα ή Βήτα, ειδικά εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος και —ακόμα καλύτερα— ενισχυμένος με την τρίτη δόση», πρόσθεσε ο Δρ Richard Reithinger, αντιπρόεδρος στο RTI International,. «Ωστόσο, τελικά, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από συνεχιζόμενες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ο Δρ Donald C. Vinh, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, συμφώνησε ότι, προτού εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς η δευτερεύουσα αυτή παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια υγεία, είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα:

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις κλινικές διαφορές μεταξύ BA.2 και BA.1. Συγκεκριμένα, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να γνωρίζουμε εάν η BA.2 είναι πιο μεταδοτική, οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια, ή μπορεί να αποφύγει την ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο καλύτερα από τη BA.1. Ωστόσο, τα πρώτα δεδομένα από τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι η BA.2 μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη BA.1».


Σχετικά Άρθρα