ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου από το οποίο πάσχει η Celine Dion;

31 Μαΐου 2023, 07:00

images

Οι επιπλοκές από το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου, μία σπάνια νευρολογική πάθηση που προκαλεί σπασμούς και μυϊκή ακαμψία, ανάγκασαν την τραγουδίστρια Celine Dion να ακυρώσει τις ημερομηνίες της περιοδείας της με τίτλο «Courage World Tour» μέχρι το 2024, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της σταρ στα social media.

Το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου χαρακτηρίζεται από μυϊκή ακαμψία και σπασμούς, αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα, όπως ο ήχος και τα φώτα και συναισθηματική δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ.

Η κατάσταση συνήθως ξεκινά με μυϊκή δυσκαμψία στο μεσαίο μέρος του σώματος, τον κορμό και την κοιλιά, πριν προχωρήσει σε δυσκαμψία και σπασμούς στα πόδια και σε άλλους μύες, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να είναι «αρκετά σοβαροί. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις, έντονο πόνο και σημαντική αναπηρία», δήλωσε ο Δρ Emile Sami Moukheiber του Κέντρου Συνδρόμου Stiff Person στην Ιατρική του Johns Hopkins. «Οι πτώσεις από έντονους σπασμούς είναι πολύ συχνές. Αυτοί οι σπασμοί μπορεί να προκληθούν από τρόμο, έντονα συναισθήματα, κρύο καιρό».

Επιπλέον, οι σπασμοί μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί ώστε να σπάσουν τα οστά και οποιαδήποτε πτώση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

Η Dion είπε στο βίντεό της στο Instagram το Δεκέμβριο ότι οι σπασμοί επηρεάζουν «κάθε πτυχή» της καθημερινότητάς της, «μερικές φορές προκαλούν δυσκολίες όταν περπατάω και δεν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ τις φωνητικές μου χορδές για να τραγουδάω με τον τρόπο που έχω συνηθίσει». Το σύνδρομο μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος.

«Πολλοί ασθενείς, αν όχι όλοι, έχουν ένα άγχος που είναι εγγενές στη νόσο και αυτό το άγχος τρέφεται στην πραγματικότητα από τις σωματικές παθήσεις της νόσου που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι», είπε ο Δρ. Scott Newsome, διευθυντής του Stiff Person Syndrome Center σε ένα βίντεο στον ιστότοπο του οργανισμού.

Για μία ερμηνεύτρια, όπως η Dion, οι δυνατοί θόρυβοι και τα έντονα φώτα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς.

«Πρόκειται για μια πολύ προκλητική ασθένεια που μπορεί να την επηρεάσει εάν δεν αντιμετωπιστεί επιθετικά, έγκαιρα και κατάλληλα», είπε ο Moukheiber.



Σχετικά Άρθρα