ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι οι στατίνες και ποιους ωφελούν περισσότερο

05 Απριλίου 2023, 07:00

images

Οι στατίνες είναι μία ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, μειώνοντας τα επίπεδά της στο αίμα σας, ιδιαίτερα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερόλης. Τα άτομα με υψηλή LDL χοληστερόλη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Έτσι, οι στατίνες μπορεί να είναι σημαντικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

Ο οργανισμός σας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά. Η χοληστερόλη αποτελεί το υποπροϊόν της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, αλλά παράγεται και στο ήπαρ (συκώτι). Ωστόσο, οι κίνδυνοι προκύπτουν όταν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι πολύ υψηλά. Οι στατίνες λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη λήψη στατινών και για πολλούς ανθρώπους, αυτά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων των φαρμάκων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από τις στατίνες:

- Υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, για παράδειγμα λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης.

- Προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

- Υψηλή LDL χοληστερόλη.

- Διαβήτης.

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος, τόσο πιο πιθανό είναι να ωφεληθείτε από τις στατίνες. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έως και 60%, ανάλογα με το φάρμακο που παίρνετε και τη συνταγογραφούμενη δόση. Επιπλέον, οι στατίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή της «καλής» χοληστερόλης.

Επιπλέον, όσον αφορά στους λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, μπορεί να συνταγογραφηθούν στατίνες, επειδή οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων μετά τη μεταμόσχευση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας απόρριψης μετά από μεταμόσχευση οργάνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Σχετικά Άρθρα