ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι οι «μπλε ζώνες» της μακροζωίας

26 September 2023, 09:00

images

Ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των ατόμων που είχαν φτάσει σε ηλικία 100 ετών κι άνω ήταν πολύ χαμηλός πριν από το 1900, σήμερα πολύ περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε αυτή την ηλικία. Από το 2021, υπολογίζεται ότι αιωνόβιοι παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 573.000. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί γρήγορα, με την αναφερόμενη εκτίμηση να ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ποιο είναι όμως το μυστικό των αιωνόβιων; Το 2016, ο συνεργάτης του National Geographic, Dan Buettner, και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τα μυστικά της μακροζωίας. Ονομάζοντάς τις «μπλε ζώνες», ο Buettner προσδιόρισε 5 συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν σταθερά άνω των 100 ετών. Οι περιοχές αυτές είναι:

- Σαρδηνία, Ιταλία.

- Ικαρία, Ελλάδα.

- Νικόγια, Κόστα Ρίκα.

- Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια.

- Οκινάουα, Ιαπωνία.

«Αυτά είναι μέρη όπου οι άνθρωποι έχουν ζήσει προφανώς περισσότερο», εξήγησε ο Buettner στο Medical News Today. «Έχουν επιτύχει τα αποτελέσματα για την υγεία που επιθυμούμε: μακροζωία χωρίς χρόνιες ασθένειες. Δεδομένου ότι μόνο το 80% της διάρκειας ζωής μας εξαρτάται από ασθένειες, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον αυτών των ανθρώπων μας προσφέρουν οδηγίες και ενδείξεις για το πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη ζωή μας, ώστε να ζούμε περισσότερο».

Σε αυτούς τους 5 περιοχές, ο Buettner ανακάλυψε ότι υπήρχαν 9 κοινές πρακτικές που ακολουθούσαν οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη βραδύτερη διαδικασία γήρανσής τους. Ονομάζονται Power 9 και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

* Άσκηση.

* Ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή.

* Μείωση του άγχους.

* Κανόνας διατροφής 80%, που είναι να σταματήσετε να τρώτε όταν είστε 80% χορτάτοι.

* Φυτική διατροφή.

* Αλκοόλ σε μικρές ως μέτριες ποσότητες και συχνότητα.

* Το αίσθημα του ανήκειν.

* Προτεραιοποίηση της οικογένειας.

* Συνύπαρξη σε έναν υγιή κοινωνικό κύκλο.

Η μοναξιά, είπε ο Buettner, είναι ένας κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για μια πιο σύντομη ζωή, οπότε η πρόληψη όσο περισσότερο μπορούμε, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας:

Όπως αναφέρει ο ίδιος, γνωρίζουμε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν 8 χρόνια λιγότερο από τους κοινωνικούς ανθρώπους. Μάλιστα, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες βρίσκονται σε χωριά με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, κάτι που τους δίνει ένα πλεονέκτημα μακροζωίας από την αρχή. «Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση ή συμπλήρωμα διατροφής για τη μακροζωία», προσέθεσε. Μάθετε να παρασκευάζετε γεύματα με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα που σας αρέσουν και μαγειρέψτε στο σπίτι. Φροντίστε να ενταχθείτε σε έναν υγιή κοινωνικό κύκλο 3 έως 5 φίλων που θα νοιάζονται για εσάς σε μια κακή μέρα.

Σχετικά Άρθρα