ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι οι κοροναϊοί, πως μεταδίδονται, τι συμπτώματα προκαλούν

25 Ιανουαρίου 2020, 07:05

images

Με υποψίες για κρούσματα στη Γαλλία, την Βρετανία, την Φινλανδία και την Ιταλία αλλά και 26 νεκρούς στη Κίνα, η ανησυχία για το νέο κοροναϊό αυξάνεται παγκοσμίως. Ας μάθουμε περί τίνος πρόκειται αυτό το είδος ιού.

Οι κοροναϊοί είναι μία οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. 

Τα συμπτώματα που προκαλούν στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί είναι οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και σε αρκετές περιπτώσεις, πνευμονία με πυρετό, βήχα και χαρακτηριστική δύσπνοια. Επίσης, αρκετοί παρουσιάζουν γαστρεντερολογικά συμπτώματα, όπως είναι η διάρροια καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ενώ όμως νοσεί σοβαρά με επιπλοκές το 35% περίπου αυτών που παθαίνουν την λοίμωξη, το υπόλοιπο 65% νοσεί σαν να περνά μια απλή γρίπη.

Σε ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 20 τουλάχιστον μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα. Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο MERS-CoV που είναι ο νέος κοροναϊός ο οποίος μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων. 

Οι τρόποι είναι οι εξής:
- Η επαφή μεταξύ ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν
- Η συνύπαρξη στον ίδιο κλειστό χώρο με ασθενή..

Τα μέτρα προστασίας είναι:
1- Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

2- Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

3- Αποφυγή να αγγίζουμε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

4- Αποφυγή της στενής επαφής με ασθενή, ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών.

5- Καθαρισμός και απολύμναση των επιφανειών όπως είναι τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Πότε μάθαμε πρώτη φορά για τους κοροναϊούς

Ήταν το 2002 όταν ιός SARS ξεκίνησε την εξάπλωσή του από τη νοτιοανατολική Κίνα . Ο ιός του αναπνευστικού που χτύπησε την Ασία και έκανε δημοφιλή τη χειρουργική μάσκα, κατάφερε να εξαπλωθεί σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, πριν τεθεί υπό περιορισμό. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS, ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774. 

Να σημειώσουμε ότι αυτούς τους αριθμούς τους έχουμε φτάσει τώρα με τον νέο κοροναϊό και αναμένεται να ξεπεραστούν κατά πολύ.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα