ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;

21 Ιουνίου 2019, 15:07

images

Ο καρκίνος των όρχεων προκαλείται από κακοήθη βλάβη των κυττάρων του όρχεως, τα οποία σχηματίζουν όγκο μέσα στους όρχεις. Αυτός ο τύπος καρκίνου όχι μόνο δεν κάνει διάκριση στις ηλικίες, αλλά προσβάλλει σε μεγάλο ποσοστό και νεαρούς άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Μικρό ογκίδιο στο όσχεο, το οποίο είναι ψηλαφητό
  • Διόγκωση των όρχεων
  • Συσσώρευση υγρού στο όσχεο
  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • ιστορικό κρυψορχίας του ασθενούς (όταν οι όρχεις μεγαλώνουν και αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά, κοντά στα νεφρά)
  • οικογενειακό ιστορικό

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καρκίνου των όρχεων μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα των όρχεων και βιοψία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πολλοί τύποι καρκίνων των όρχεων ανήκουν στην κατηγορία των καρκίνων που αντιμετωπίζονται επιτυχώς κατά 90% σε αρχικό στάδιο και κατά 80% σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι ανάλογες με το είδος του όγκου και την εξάπλωσή του. Ανάλογα με την περίπτωση, αφαιρείται χειρουργικά ο όρχις που παρουσιάζει το πρόβλημα ή γίνεται ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή συνδυασμός αυτών των θεραπειών.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Ο καρκίνος των όρχεων προλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο που προλαμβάνεται και ο καρκίνος του μαστού, δηλαδή με αυτοεξέταση. Οι άνδρες θα πρέπει να ψηλαφούν το όσχεό τους και να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στο μέγεθος και το βάρος κάθε όρχεως.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.


Σχετικά Άρθρα