ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι ο ιός RSV, τι συμπτώματα προκαλεί και πως θεραπεύεται

11 Φεβρουαρίου 2020, 12:05

images

Η βρογχιολίτιδα από RSV (Respiratory Syncytial Virus) είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, δηλαδή των πνευμόνων, που αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Ο ιός προσβάλλει τους μικρούς αεραγωγούς (σωλήνες που μετακινείται ο αέρας στο αναπνευστικό σύστημα) που ονομάζονται βρογχιόλια, δημιουργεί φλεγμονή και απόφραξη, με αποτέλεσμα την μη επαρκή μεταφορά του οξυγόνου. Αυτό προκαλεί στα παιδιά θορυβώδη και δύσκολη αναπνοή.

Ο ιός μεταδίσεται στο παιδί μέσω σταγονιδίων από άλλο παιδί ή ενήλικα ή μέσω μέσω των χεριών ή αντικειμένων που έχουν σταγονίδια του ιού όπως συμβαίνει με το κρυολόγημα και την γρίπη. Τα σημεία εισόδου όπως σε όλες τις ιώσεις είναι το στόμα, η μύτη και τα μάτια του παιδιού. Και ο ιός μεταδίδεται όλο το διάστημα που ο ασθενής έχει συμπτώματα.

Το πάσχον παιδί αρχικά εκδηλώνει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα και μειωμένη όρεξη αλλά γρήγορα παρουσιάζει συμπτώματα βήχα και διακοπών στην αναπνοή, οπότε συνήθως πρέπει να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, που υποφέρουν από άσθμα, που έχουν καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα. 

Αν ο παιδίατρος κρίνει ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, ο γονιός καλείται να ακολουθήσει πολύ αυστηρές οδηγίες ενώ δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση πριν από τις 5 ημέρες.

Όταν πάλι χρειαστεί το παιδί μεταφορά στο νοσοκομείο για νοσηλεία λόγω βαρύτερης συμπτωματολογίας, (πυρετός, κακή γενική κατάσταση, αναπνευστική δυσκολία, άπνοια, κυάνωση, κόπωση, άρνηση φαγητού, έντονος βήχας...), γίνεται πιο στενή παρακολούθηση και αντιμετώπιση.

Ο RSV δεν αφήνει ανοσία κι αυτό σημαίνει ότι το ίδιο παιδί μπορεί να ξανανοσήσει ή και να του αφήσει μια ευαισθησία στο αναπνευστικό.

Φάρμακα ειδικά για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχει και η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα την συμπτωματολογία.

ΠΗΓΗ

WHO

Σχετικά Άρθρα