ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η χολίνη και πως ωφελεί τον οργανισμό μας

15 Οκτωβρίου 2019, 08:06

images

Η χολίνη είναι μια ουσία απαραίτητη για τη χοληδόχο κύστη και για τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, το σχηματισμό λεκιθίνης, την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Όμως ακόμα δεν είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό παρότι κυκλοφορεί σε συμπλήρωμα διατροφής.

Το μόριο της χολίνης ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και αναγνωρίστηκε επίσημα από την επιστημονική κοινότητα ως βασικό θρεπτικό συστατικό μόλις πριν από 20 χρόνια.

Δεν είναι ούτε βιταμίνη, ούτε μέταλλο, ωστόσο συχνά κατατάσσεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β επειδή συνεργάζεται στενά με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος αυτού, ειδικά με το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και την κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), για την ομοιόσταση του λίπους με στόχο την καλή υγεία της καρδιάς, του ήπατος και του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας του οργανισμού σε χολίνη, παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού, υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων ηπατικών βλαβών και ενδεχομένως ηπατικής ανεπάρκειας, αύξησης της πίεσης, έλκος στομάχου, δυσλειτουργίας των νεφρών ενώ στα έμβρυα έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη συμμετέχει και στο μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης, επομένως είναι ευεργετική και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Όπως ενημερώνει ο Δρ Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επιπρόσθετα, η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντοχή.

Το θρεπτικό αυτό συστατικό παράγεται σε μικρές ποσότητες από τον οργανισμό μας, ωστόσο είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη μεγαλύτερης ποσότητας μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής.

Η χολίνη βρίσκεται σε ένα πλήθος τροφών, με κυριότερη πηγή τον κρόκο του αυγού.

Άλλες τροφές που περιέχουν την χολίνη είναι:

Οι γαρίδες, τα όστρακα, η σόγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το συκώτι, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, οι ντομάτες, ο λιναρόσπορος, ο αρακάς κ.ά.

Πηγή:

EFSA J.N 

Corbin KD, Zeisel SH. Choline metabolism provides novel insights into non alcoholic fatty liver disease and its progression, Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar: 28(2): 159-65.

Σχετικά Άρθρα