ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η πνευμονία και πως να προστατευθούμε

05 Δεκεμβρίου 2019, 07:15

images

Πίσω από τον όρο "πνευμονία" υπάρχουν επί μέρους καταστάσεις με διαφορετική αιτία που οδηγούν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα. Να πάσχουν από λοίμωξη οι πνεύμονες. 

Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή και μύκητες, με τα βακτήρια να είναι το συνηθέστερο αίτιο και τον  πνευμονιόκοκκο τον πιο γνωστό αλλά και επικίνδυνο καθώς προκαλεί θανάτους παιδιών και ενηλίκων. Για τον πνευμονιόκοκκο υπάρχει εμβόλιο το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι μετά τα 60 έτη αφού πρώτα συμβουλευτούν και ενημερωθούν από τον θεράποντα ιατρό τους. 

Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο «χρυσίζων σταφυλόκοκκος», αλλά και τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου β.

Σε ό,τι αφορά στους ιούς, πνευμονία μπορεί αν προκαλέσουν οι ιοί της γρίπης, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Ενώ οι μύκητες είναι πιο σπάνιοι και τους συναντάμε σε περιπτώσεις ιδιαίτερες όπως είναι τα βρέφη που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Από πνευμονίες πρέπει να προφυλάσσονται κυρίως οι άνω των 50 ετών καθώς μετά από αυτήν την ηλικία το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Άλλοι παράγοντες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κάπνισμα, και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής πνευμονίας είναι η εφίδρωση, ο υψηλός πυρετός με ρίγη, ο πόνος στο στήθος, ο έντονος παραγωγικός βήχας, τα μελανά νύχια, ι μυαλγίες και η έντονη καταβολή. 

Ο ασθενής είναι σημαντικό να ζητάει το συντομότερο ιατρική βοήθεια καθώς η άμεση θεραπεία θα του σώσει την ζωή.

ΠΗΓΗ

Mayo Clinic


Σχετικά Άρθρα