ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η περιστοματική δερματίτιδα και τι την προκαλεί

15 Απριλίου 2022, 09:00

images

Παρατηρήσατε ένα κόκκινο εξάνθημα γύρω από το στόμα ή τη μύτη σας; Θα μπορούσε να είναι αυτό που ονομάζουμε περιστοματική δερματίτιδα. «Μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος, η περιστοματική δερματίτιδα επηρεάζει κυρίως νεαρές γυναίκες (στο 90% των περιπτώσεων), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα και στα παιδιά», λέει ο Δρ Alexis Granite, σύμβουλος δερματολόγος της CeraVe.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί αναφέρουν πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων, αυτή η πάθηση του δέρματος παραμένει σχετικά άγνωστη. «Η περιστοματική δερματίτιδα είναι ένα εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από κόκκινα εξογκώματα και ξηρές, λεπιωειδείς κηλίδες γύρω από το στόμα», λέει ο Granite. Ενώ η Δρ Maryam Zamani, γιατρός και ιδρύτρια του MZ Skin προσθέτει ότι μπορεί επίσης «να αποτελείται από μικρές φλεγμονώδεις βλατίδες και/ή φλύκταινες».

Αν και το επίθετο «περιστοματική» προσδιορίζει ότι βρίσκεται γύρω από το στόμα, «ένα παρόμοιο εξάνθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί γύρω από τα μάτια και τη μύτη», αναφέρει η Zamani. Όσον αφορά τα συμπτώματα, «η πληγείσα περιοχή μπορεί να έχει φαγούρα ή μπορεί να μην υπάρχει καθόλου αίσθηση», λέει ο Granite.

Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο ειδικοί είδαν μια πρόσφατη άνοδο στις περιπτώσεις περιστοματικής δερματίτιδας – κάτι που η Zamani αποδέχεται την πανδημία και τη χρήση μάσκας-. «Η χρήση μάσκας μπορεί να επιδεινώσει την περιστοματική δερματίτιδα δημιουργώντας ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που αλλάζει τη μικροχλωρίδα, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή στην περιοχή». Η Granite πιστεύει ότι η αύξηση είναι «πιθανότατα λόγω της αύξησης των ρουτινών περιποίησης δέρματος σε πολλά βήματα και της έκθεσης σε προϊόντα».

Τι προκαλεί την περιστοματική δερματίτιδα

«Η ακριβής αιτία της περιστοματικής δερματίτιδας είναι άγνωστη», δηλώνει η Zamani. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες ενδέχεται να την προκαλούν. «Έχει συσχετιστεί με τη μακροχρόνια τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, καθώς και με τη χρήση εισπνεόμενων στεροειδών», επισημαίνει ο Granite.

«Ορισμένα καλλυντικά προϊόντα, όπως ισχυρές ενυδατικές, τα αρωματικά προϊόντα και τα φυσικά αντηλιακά έχουν συνδεθεί με περιστοματική δερματίτιδα», λέει η Zamani, προσθέτοντας  ότι οι φθοριούχες οδοντόκρεμες και τα οδοντικά σφραγίσματα είναι γνωστά για την πρόκληση ερεθισμών. «Είναι πιθανό οι ορμόνες και το στρες να παίζουν επίσης ρόλο», καταλήγει ο Granite.



Σχετικά Άρθρα