ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

21 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία κατάσταση που προκαλεί ενοχλητικό, συνεχή πόνο στα πέλματα των ποδιών. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο, περπατούν ή στέκονται όρθιοι για πολλές ώρες. Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, εάν αγνοήσετε τα αρχικά συμπτώματα.

Μόνο στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Επιπλέον, 1 εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ποδολόγους ή ορθοπαιδικούς γιατρούς αφορούν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα, μία κατάσταση που προκαλεί έναν οξύ, διαπεραστικό πόνο στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας, στο μέσο του ποδιού ή στα δάχτυλα των ποδιών.

Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί, είτε κατά το πρωινό ξύπνημα και τα πρώτα βήματα της ημέρας, είτε στην πρώτη βόλτα μετά από μια περίοδο ανάπαυσης. Ο πόνος της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, είναι συνήθως μειωμένος, όσο τα πόδια ασκούνται. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να επανέλθει μετά το τέλος της δραστηριότητας.

Παρόλο που η ακριβής αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι άγνωστη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνιση της πάθησης.

⦁Ηλικία, καθώς η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναφέρεται περισσότερο σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών.

⦁Αυξημένη ένταση των μυών του ποδιού από υπερβολική δραστηριότητα, όπως η ορθοστασία, το περπάτημα ή η άσκηση.

⦁Άκανθα πτέρνας: προεξοχή (εξόγκωμα) του οστού της πτέρνας.

⦁Πλατυποδία

⦁Παχυσαρκία – αναφέρεται στο 70% των ατόμων με πελματιαία απονευρωσίτιδα.

⦁Σφίξιμο της γάμπας και του αχίλλειου τένοντα.

⦁Υπερβολικό τέντωμα του ποδιού.

⦁Ορισμένα επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνουν περπάτημα ή ορθοστασία, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων, των εργαζομένων σε εργοστάσια και των εργαζομένων στον ταχυδρομείο.

Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, το ιστορικό συνήθως αναφέρει οξύ πόνο, ειδικά μετά τα πρώτα βήματα της ημέρας. Ένας γιατρός θα πρέπει να ρωτήσει τον ασθενή για το επάγγελμά του και το πόσες ώρες περπατήματος κι ορθοστασίας απαιτεί αυτό.

Η φυσική εξέταση δείχνει σφίξιμο και ευαισθησία της πελματιαίας απονεύρωσης. Επιπλέον, εάν υπάρχει άκανθα πτέρνας, θα υπάρχει και ευαισθησία της πτέρνας.

Οι απλές ακτινογραφίες, μπορούν να αξιολογήσουν υποκείμενες οστικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων, της οστεοπόρωσης (λέπτυνση των οστών) και των σπιρουνιών (μια ανάπτυξη που εμφανίζεται στην περιφέρεια του οστού).

Εάν χρειάζεται μια πιο λεπτομερής απεικονιστική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT ή CAT) ή εξέταση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) , τα οποία μπορούν να δείξουν οίδημα και το πάχος της πελματιαίας απονεύρωσης.

Τέλος, σημειώνεται ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σοβαρό τραύμα, μπορεί να εμφανιστεί ένας τύπος κατάγματος που ονομάζεται κάταγμα καταπόνησης.  Τα κατάγματα από στρες είναι μικρά σπασίματα (κατάγματα) στα οστά που προκαλούνται από αθροιστική ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Σε περιπτώσεις υποψίας πελματιαίας απονευρωσίτιδας, πρέπει να αποκλειστούν κατάγματα λόγω στρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.


Σχετικά Άρθρα