ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η οξεία βρογχιολίτιδα

10 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Η οξεία βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του αναπνευστικού που αφορά σε παιδιά κυρίως βρεφικής ηλικίας και η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των μικρών αεραγωγών (βρογχιολίων). Προκαλείται από ιούς και εμφανίζει κρούσματα συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχιολίτιδας, προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που είναι ένας κοινός ιός ο οποίος μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Οι επιδημίες του RSV εμφανίζονται κάθε χειμώνα και η επαναλοίμωξη από αυτόν τον ιό είναι συχνή, καθώς η προηγηθείσα νόσηση δεν προκαλεί ανοσία για μεγάλο διάστημα. 

Τα πιο έντονα συμπτώματα είναι ο βήχας, ο συριγμός και η δυσκολία στην αναπνοή, τα οποία μάλιστα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και εβδομάδες. Το θετικό είναι ωστόσο ότι τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζονται στο σπίτι και μόνο ένα μικρό ποσοστό χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η νόσος εμφανίζεται στην αρχή με καταρροή και συμφόρηση της μύτης, βήχα και πυρετό. Εξάλλου, κάποια βρέφη υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουν οξεία, μέση ωτίτιδα.

Οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί αρνείται, είτε δυσκολεύεται να καταπιεί το φαγητό του και να πιει νερό αλλά κυρίως όταν δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Εάν μάλιστα πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 6 μηνών, το οποίο έχει άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η συγγενής καρδιοπάθεια, τότε η αντιμετώπιση από παιδίατρο πρέπει να είναι άμεση. 

Επειδή οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, ενώ και η χρήση μάσκας από τους ενήλικες φροντιστές σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται ως απαραίτητη.


Σχετικά Άρθρα