ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια με την οποία διαγνώστηκε ο Bruce Willis

20 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Ο Αμερικανός ηθοποιός Bruce Willis έχει διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια (FTD), έναν τύπο άνοιας που επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία του οργανισμού, όπως η γλώσσα και οι κινητικές δεξιότητες. Ο Willis, 67 ετών, είχε προηγουμένως διαγνωστεί με αφασία - μία διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να επικοινωνούν -.

«Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση του Bruce με αφασία την άνοιξη του 2022, η κατάστασή του έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: Τη μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD). Δυστυχώς, οι προκλήσεις με την επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει. Αν και αυτό είναι οδυνηρό, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια σαφή διάγνωση», έγραψε η πρώην σύζυγός του, Demi Moore. Η οικογένεια του Willis δημοσίευσε επίσης μια δήλωση στον ιστότοπο της Ένωσης για το Μετωποκροταφικό Εκφυλισμό, ελπίζοντας ότι τα νέα της διάγνωσης του Willis θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την κατάσταση, η οποία επηρεάζει περίπου 60.000 Αμερικανούς.

Η FTD περιλαμβάνει τον εκφυλισμό πολλών τμημάτων του εγκεφάλου, αλλά έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για εκτελεστικά λειτουργικά καθήκοντα όπως η λήψη αποφάσεων, η γλώσσα και οι κοινωνικές δεξιότητες.

«Η FTD είναι μοναδική στο ότι προκαλεί απώλεια λειτουργίας σε 2 από τους 4 λοβούς του εγκεφάλου, στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς που εξοικονομούν τους βρεγματικούς λοβούς και την παρεγκεφαλίδα», λέει ο Δρ Clifford Segil, νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Σε αντίθεση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η FTD δεν επηρεάζει τη μνήμη, αλλά την προσωπικότητα ενός ατόμου, την ικανότητα επικοινωνίας και τις κινητικές δεξιότητες.

Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν ήπια προβλήματα συμπεριφοράς, απάθεια, έλλειψη ενσυναίσθησης ή προβλήματα κατανόησης λέξεων, λέει ο Δρ S. Ahmad Sajjadi, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine. Τα συμπτώματα της προχωρημένης νόσου περιλαμβάνουν σοβαρή εμμονή, διέγερση και αποθαρρυμένη συμπεριφορά, προσέθεσε.

Η FTD συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κινητική διαταραχή όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ψυχιατρικό ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση της FTD, ένας νευρολόγος θα εξετάσει τα συμπτώματα και θα εκτελέσει σαρώσεις εγκεφάλου - απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) και σαρώσεις εκπομπής ποζιτρονίων γλυκόζης - για να δει εάν και πώς επηρεάζεται η δομή του εγκεφάλου.Σχετικά Άρθρα