ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η κυστεοσκόπηση και ποιοι την κάνουν

27 September 2019, 07:27

images

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση κατά την οποία ο ουρολόγος μέσω ενός ειδικού ενδοσκοπικού εργαλείου, του κυστεοσκοπίου, μπορεί να δει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Το κυστεοσκόπιο επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της κύστης ενώ υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα να συνδεθεί με ειδική κάμερα μέσω της οποίας να προβάλλεται η εικόνα μεγεθυμένη σε οθόνη για να καταγράφεται η εξέταση σε DVD.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Στυλιανός Κοντός, χειρουργός ουρολόγος, «το κυστεοσκόπιο συνδυάζεται με μια πηγή φωτισμού ενώ συχνά διαθέτει δύο κανάλια, το ένα για την είσοδο φυσιολογικού ορού και το δεύτερο για την εισαγωγή λεπτών εργαλείων που επιτρέπουν στο γιατρό να κάνει κάποιες επεμβατικές πράξεις.

Υπάρχουν δύο τύποι κυστεοσκοπίων, τα άκαμπτα και τα εύκαμπτα.

Το άκαμπτο είναι ίσιο, μεταλλικό και χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια, και τείνει να αντικατασταθεί από το εύκαμπτο, που είναι πιο λεπτό και διεισδύει πιο εύκολα στις καμπύλες της ουρήθρας.

Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο έχει πρακτικά τις ίδιες ενδείξεις με το άκαμπτο αλλά είναι καλύτερα ανεκτό ειδικά από τους άνδρες ασθενείς προκαλώντας λιγότερο πόνο.

Πότε χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση γίνεται κυρίως για διαγνωστικούς και λιγότερο συχνά για επεμβατικούς λόγους.

Οι συχνότερες διαγνωστικές ενδείξεις είναι η διερεύνηση συμπτωμάτων όπως η παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή οι ουρολοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, η διάγνωση προβλημάτων που προκαλούν απόφραξη στο ουροποιητικό (πχ πέτρα στην ουρήθρα) και η αξιολόγηση ευρημάτων που διαπιστώθηκαν σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, όπως και η παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκων κύστης.

Οι πιο συχνές επεμβατικές ιατρικές πράξεις που γίνονται με κυστεοσκόπηση είναι:

-Λήψη βιοψιών

-Αφαίρεση λίθων από το ουροποιητικό

-Αφαίρεση ξένων σωμάτων

-Τοποθέτηση ειδικών καθετήρων (stents) στον ουρητήρα οι οποίοι βοηθούν τη ροή των ούρων από τον νεφρό.

-Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η αιμορραγία της ουροδόχου κύστης.

Σχετικά Άρθρα