ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και γιατί αναστάτωσε Ευρώπη και Αμερική

20 Μαΐου 2022, 09:00

images

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τα κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων που έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η ιογενής αυτή λοίμωξη -που συνήθως είναι εξαιρετικά σπάνια- κάνει την εμφάνισή της σε χώρες της Αφρικής και για το λόγο αυτό η αναφορά κρουσμάτων εκτός της συγκεκριμένης ηπείρου έχει προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες και υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.

Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» κάλεσε ο επίκουρος επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος σημείωσε ότι "έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) Τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στο παρελθόν).
2) Πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες.
3) Τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί) φορείς της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση", κατέληξε ο καθηγητής.

Η κατάσταση παγκοσμίως

Ο Καναδάς διερευνά 12 ύποπτα κρούσματα στην περιοχή του Μόντρεαλ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν εντοπίσει περισσότερα από 40 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ευλογίας των πιθήκων σε 9 ασθενείς και η Ιταλία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα μόλις χθες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης αναφέρει ότι πολλά κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους άνδρες. Όλοι οι ασθενείς που έχουν εντοπιστεί στην Πορτογαλία είναι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, νεαροί κυρίως άνδρες με δερματικές αλλοιώσεις, με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται σταθερή. Οι πορτογαλικές αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν οι άνδρες αυτοί έχουν ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανική χώρα, ή αν συνδέονται με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία ή άλλου.

Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που η ευλογία των πιθήκων θεωρείται ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι συνήθεις οδοί μετάδοσης του ιού είναι μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, προσωπικά τους είδη όπως ρουχισμός ή κλινοσκεπάσματα και με απευθείας επαφή με σωματικά υγρά των πασχόντων.

Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές συστήνουν την προσοχή των πολιτών στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δερματικών αλλοιώσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η ευλογία των πιθήκων συνδέεται με την ευλογία, την ιογενή λοίμωξη που εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1980. Η νόσηση διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση. Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια που δοκιμάζονται.


Σχετικά Άρθρα