ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η αρρυθμία και που οφείλεται...

20 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Η καρδιακή αρρυθμία εμφανίζεται όταν υπάρχει μια ανωμαλία στον ρυθμό του καρδιακού παλμού. «Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σας είτε χτυπά πολύ γρήγορα, μια κατάσταση γνωστή ως ταχυκαρδία, ή πολύ αργά, επίσης γνωστή ως βραδυκαρδία, ή ακανόνιστα», αναφέρει η Δρ Martha Gulati, καρδιολόγος στο Cedars Sinai Heart Institute και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας.

"Η καρδιά λειτουργεί με ένα ηλεκτρικό σύστημα που χρησιμεύει ως μηχανισμός χρονισμού για να πει στην καρδιά πότε και πόσο γρήγορα να αντλεί. Μια αρρυθμία εμφανίζεται όταν το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί ακανόνιστα", αναφέρει στο Healthline ο Δρ Kevin Thomas, ηλεκτροφυσιολόγος στο Κέντρο Καρδιακού Ρυθμού του Norton Heart & Vascular Institute.

Οι αρρυθμίες μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να προκληθούν από γενετικές, προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, καθώς και συνήθειες τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και το στρες.

«Η σημασία της αρρυθμίας εξαρτάται από το είδος του μη φυσιολογικού ρυθμού που εμφανίζεται. Ορισμένες φορές είναι σοβαρή και θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί, ενώ άλλες δεν είναι ανησυχητική ή επικίνδυνη», είπε ο Δρ Kevin Thomas, ηλεκτροφυσιολόγος στο Κέντρο Καρδιακού Ρυθμού Norton Heart & Vascular Institute.

Ένας συχνός τύπος αρρυθμίας, είναι η κολπική μαρμαρυγή.

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά», είπε η Gulati.

Το ποσοστό του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή αγγίζει περίπου το 25% για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 40 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA).

Όταν οι αρρυθμίες διαρκούν αρκετά ώστε να επηρεάσουν την απόδοση της καρδιάς, η AHA αναφέρει ότι μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα:

Κούραση ή αδυναμία.

Ζάλη.

Λιποθυμία.

Ταχυπαλμίες.

Δύσπνοια .

Πόνος ή βάρος στο στήθος.

Εναλλασσόμενος γρήγορος και αργός καρδιακός ρυθμός.

Εφίδρωση.

Κατάρρευση και αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε ακραίες περιπτώσεις.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις αρρυθμίας δεν θεωρούνται επικίνδυνες και συχνά δεν απαιτούν θεραπεία, ο γιατρός σας θα πρέπει να προσδιορίσει εάν η αρρυθμία εμπνέει ανησυχία και χρειάζεται να λάβετε θεραπεία.

«Όσον αφορά τις αρρυθμίες, η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη πρόγνωση μακροπρόθεσμα και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως εγκεφαλικό», είπε η Gulati.

Σχετικά Άρθρα