ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

21 Ιουνίου 2019, 12:37

images

Η ακράτεια είναι ένα κλινικό σύμπτωμα που προκαλείται όταν υποστεί βλάβη κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τα δύο νεφρά, τους δύο ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκρατήσουμε τα ούρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • μερική ή ολική μη ηθελημένη απώλεια ούρων
  • λόγω της δυσάρεστης αυτής κατάστασης παρατηρείται κοινωνική απομόνωση.


Πού οφείλεται;

  • στη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν τον αυχένα της κύστης (μετά την εγκυμοσύνη)
  • στην ιδιοπαθή ασταθή κύστη (ξαφνική επιθυμία για ούρηση που δεν αναστέλλεται πριν φτάσουμε στην τουαλέτα)
  • στην ευερέθιστη ουροδόχο κύστη που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση (κύστη που δεν αντέχει την παραμικρή ποσότητα ούρων και αρχίζει να συσπάται)
  • στην αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς από φτέρνισμα, βήχα, σφίξιμο κατά τις κενώσεις ή το σήκωμα αντικειμένων με μεγάλο βάρος.


Πώς θεραπεύεται;

Η ακράτεια, ανάλογα με την περίπτωση, αντιμετωπίζεται με ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, των μυών της λεκάνης, των μυών του κόλπου, με φάρμακα ή με χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εφαρμόστε τις ασκήσεις για τη σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους που θα σας προτείνει ο ουρολόγος σας, αποφύγετε το κάπνισμα, την καφεΐνη και το αλκοόλ.


* Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Σχετικά Άρθρα