ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

The Lancet: Καμία σχέση στην θνησιμότητα από γρίπη σε σύγκριση με την COVID-19

30 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Τον θεώρησαν μια απλή γρίπη και τον υποτίμησαν επί μήνες. Αλλά ο νέος κορωνοϊός αποδεικνύεται, σύμφωνα με γαλλική έρευνα, τρεις φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης.

Όπως δείχνει η τελευταία αυτή έρευνα, το 16,9% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών κατέληξαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων έπασχαν από τον ιό της γρίπης ήταν στο 5,8%. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, φαίνεται ότι όσοι προσβάλλονται από την ασθένεια COVID-19 (δηλαδή την σοβαρή νόσηση που προκαλεί σε κάποιους ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV -2) είναι πιο πιθανό να χρειαστούν σημαντική φροντίδα σε σχέση με τους νοσούντες από τον ιό της γρίπης. Και μάλιστα το 16,3% των ασθενών με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που μόνο το 10,8% των ασθενών με γρίπη μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ.

Και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με τον χρόνο αποθεραπείας... Ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό στην ΜΕΘ είναι 15 ημέρων, ενώ για τους πάσχοντες από γρίπη είναι 8 ημέρες. 

Στον ανήλικο πληθυσμό, πάντως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μόνο το 1,4% αποτέλεσαν το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από κορωνοϊό, σε σχέση με το 19,5% που πάσχουν από γρίπη. Ωστόσο, για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών με κορωνοϊό η πιθανότητα να μεταφερθούν σε ΜΕΘ είναι 2,3%, ενώ διαμορφώνεται στο 0,9% στην περίπτωση μόλυνσης από τον ιό της γρίπης.

Σχετικά Άρθρα