ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητό πάγκρεας αλλάζει το τοπίο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1

09 Ιανουαρίου 2020, 07:20

images

Το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε σύστημα τεχνητού παγκρέατος, που ονομάζεται Control-IQ και παράγεται από την Tandem Diabetes Care. Το σύστημα παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω μιας οθόνης συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης  και αυτόματα παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης.

Η Control-IQ και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine. Κατά τη διάρκειά της, 168 άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, με διαβήτη τύπου 1, επιλέχθηκαν τυχαία για να χρησιμοποιήσουν είτε το τεχνητό σύστημα του παγκρέατος, είτε τη θεραπεία αντλίας με επαύξηση αισθητήρα (SAP) με συνεχή οθόνη γλυκόζης και αντλία ινσουλίνης που δε ρυθμίζει αυτόματα την ινσουλίνη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χρήστες του τεχνητού συστήματος του παγκρέατος αύξησαν σημαντικά το χρόνο με τα επίπεδα γλυκόζης στην περιοχή στόχο, ενώ ο χρόνος στο εύρος της ομάδας SAP παρέμεινε αμετάβλητος για έξι μήνες.

Ο Boris Kovatchev, διευθυντής του Κέντρου UVA, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα νέας γενιάς αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της γλυκόζης, το οποίο επιτρέπει την ομαλή ενσωμάτωση ενός αισθητήρα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, μίας αντλίας ινσουλίνης και ενός αλγόριθμου έξυπνου ελέγχου».

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας ενός ατόμου σταματά να παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αναπτύσσεται όταν τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Περίπου 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διαβήτη τύπου 1 και 5 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να έχουν εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1 έως το 2050.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα