ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητή νοημοσύνη της Google για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

02 Ιανουαρίου 2020, 14:00

images

Το 2014 η Google επένδυσε 400 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της βρετανικής DeepMind με σκοπό την πρόσβαση σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αναπτυχθούν διάφοροι τομείς, μεταξύ αυτών και διαγνωστικά εργαλεία ασθενειών. Στην αυγή του 2020 η Google ανακοινώνει ότι μπορεί να εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις γνωστές μεθόδους. 

Ο νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της DeepMind καταφέρνει να "διαβάζει" καλύτερα τις μαστογραφίες και να δίνει τελικά μικρότερο ποσοστό λανθασμένων διαγνώσεων. Η νέα διαδικασία αναπτύχθηκε με την χρήση δεδομένων ασθενών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, και ο αλγόριθμος της DeepMind καταφέρνει να βγάζει σωστό αποτέλεσμα όχι συγκρίνοντας την τελευταία μαστογραφία με προηγούμενες αλλά αναλύοντας μόνο την πιο πρόσφατη.

Η ομάδα που εξελίσσει τον αλγόριθμο αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και αν βρουν υποστήριξη από πολύ περισσότερα ιατρικά κέντρα τότε δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να λανσαριστεί ως κανονικό εργαλείο διάγνωσης σε ευρεία κλίμακα.


Σχετικά Άρθρα