ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητή νοημοσύνη για οφθαλμολογικές επεμβάσεις

20 Δεκεμβρίου 2019, 16:05

images

Λύση θα βρίσκουν στι μέλλον ακόμα και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις διόρθωσης μυωπίας και κερατόκωνου.  Οι επεμβάσεις θα γίνονται με εκπληκτική ακρίβεια και εξατομικευμένα για κάθε περιστατικό.

Όπως εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, «η από χρόνια επιμονή μας στην τοπογραφικά-εξατομικευμένη σμίλευση μυωπιών απέκτησε παγκόσμια αποδοχή και εφαρμογή. Αυτό οδήγησε στο σχεδιασμό ενός πολύπλοκου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τον κάθε χειρουργό-οφθαλμίατρο να φτάσει στον βέλτιστο διαθλαστικό στόχο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δηλαδή, να μπορεί να κάνει αυτόματα τις απεικονίσεις, τις αναγωγές και τους υπολογισμούς ωρών συσχετίζοντάς τες με τις υποκειμενικές επιλογές που κάνει ο κάθε υποψήφιος ή υποψήφια για διόρθωση μυωπίας με laser».

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος συνδυάζει αυτό που μέχρι τώρα γινόταν από τρεις διαφορετικές αυτόνομες διαγνωστικές μονάδες σε μία: 1) μετράει το αξονικό μήκος του οφθαλμού με laser, 2) μετράει τις υψηλές οπτικές αποκλίσεις (wavefront) του οφθαλμού και 3) μετράει τομογραφικά τον κερατοειδή και τον πρόσθιο θάλαμο με απόλυτη λεπτομέρεια.

H επιστημονική ομάδα της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Οφθαλμολογίας LaserVision, με επικεφαλής τον χειρουργό-οφθαλμίατρο Δρ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο, MD, καθηγητή του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης, εφαρμόζει ήδη την πρωτοποριακή τεχνική και μάλιστα πριν από δύο μήνες του απονεμήθηκε το βραβείο Life Achievement Award από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Σχετικά Άρθρα