ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητή μήτρα θα "φιλοξενεί" τα πολύ πρόωρα μωρά

25 Νοεμβρίου 2019, 05:35

images

Πριν από μερικά χρόνια η διεθνής ιατρική κοινότητα "χαιρέτισε" την επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς αυτό το όργανο και ήθελαν να γίνουν μητέρες με φυσικό τρόπο. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, περνάμε στο επόμενο στάδιο καθώς Ολλανδοί επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή μήτρα για πρόωρα νεογνά!

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν έχουν λάβει επιχορήγηση ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για να αναπτύξουν τεχνητή μήτρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές για να σωθούν πολύ πρόωρα έμβρυα. Όπως λένε, οι τεχνητές μήτρες θα βοηθήσουν στην διάσωση νεογνών που η μητέρα τους δεν μπορεί να συνεχίσει την κύηση (από ασθένεια, τραυματισμό ή άλλους λόγους).

Η "μήτρα" αυτή θα κάνει προσομοίωση των φυσικών συνθηκών μέσα στην κοιλιά της μητέρας με τη χρήση πλαστικού πλακούντα ο οποίος θα συνδέεται με το ομφάλιο λώρο του εμβρύου.

Είναι γνωστό ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο νεογνά πεθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο εξαιτίας ακραίας προωρότητας ενώ εκατομμύρια άλλα επιζούν μεν, αλλά με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες. 

Μάλιστα, νεογνό που θα γεννηθεί στις 22 εβδομάδες κύησης (αντί 40 που είναι το φυσιολογικό) έχει μόνο 10% πιθανότητα να επιβιώσει, με τους μαιευτήρες να καταβάλουν προσπάθειες να μην γεννιέται κανένα έμβρυο πριν από την 32η εβδομάδα που θεωρείται πιο ασφαλής. Οι τεχνητές μήτρες θα αλλάξουν τα δεδομένα αυτά παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μετά την φυσική μήτρα, και επιτρέποντας στα έμβρυα να συνεχίζουν ομαλά την ανάπτυξή τους και να έρχονται στον κόσμο υγιή. 

Η μέθοδος βέβαια θα αφορά παιδιά που έχουν ξεκινήσει την εμβρυική ζωή στην μήτρα της μητέρας τους και για κάποιο παθολογικό λόγο δεν μπορούν να την συνεχίσουν εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν ομιλούν οι ερευνητές για εγκυμοσύνη που να ξεκινάει σε τεχνητές μήτρες καθώς κάτι τέτοιο αφενός βρίσκεται στην σφαίρα του φανταστικού, αφετέρου θα αντιμετωπίσει πολλά ηθικά διλήμματα. 

Σχετικά Άρθρα