ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα σημαντικά οφέλη του ποδηλάτου στην υγεία μας

04 Ιουνίου 2021, 12:32

images

Ένα ποδήλατο μπορεί να μας διευκολύνει στις μετακινήσεις μας, ενώ ταυτόχρονα έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Με ένα ποδήλατο απαλλασσόμαστε καταρχάς από έξοδα βενζίνης, στάθμευσης και μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος αφού είναι μια από τις πιο οικολογικές επιλογές.

Επίσης, είναι μια λύση για καλή και δωρεάν γυμναστική. Ωστόσο τα οφέλη που μπορεί να μας χαρίσει το ποδήλατο στην υγεία είναι περισσότερα.

1. Μας κάνει πιο ευέλικτους

Οι επαγγελματίες ποδηλάτες κλείνουν προς τα εμπρός, με το στήθος τους σχεδόν στα γόνατα. Αυτή η πρόσθια θέση τεντώνει τους πίσω μυς των ποδιών και έτσι μπορεί να μας βοηθήσει να επιμηκύνουμε και έτσι να ενδυναμώσουμε τους ινγιακούς (τους μυς στο πίσω μέρος των μηρών) τένοντες μας.

2. Ενδυναμώνει τα οστά μας

Οι ασκήσεις που συνήθως οδηγούν σε δυνατά και υγιή οστά είναι αυτές οι οποίες μεταφέρουν το βάρος του σώματος μας όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Μία από αυτές είναι και η ορεινή ποδηλασία η οποία ενισχύει τα οστά αλλά και τους μύες.

Συγκεκριμένα, έρευνα από το European Journal of Sport Science διαπίστωσε πως οι ποδηλάτες που έκαναν mountain bike είχαν ισχυρότερα και πυκνότερα οστά σε σύγκριση με τους ποδηλάτες δρόμου ή τους μη ποδηλάτες. Η ενδυνάμωση επομένως των οστών φαίνεται να οφείλεται στο ανήφορο και ανώμαλο έδαφος.

3. Αποτελεσματική άσκηση για απώλεια βάρους

Η ποδηλασία είναι μία ενεργή μετακίνηση και μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα και στην μείωση του ΔΜΣ.

4. Μας κάνει πιο έξυπνους

Σύμφωνα με μελέτες, η ποδηλασία μπορεί να μας βοηθήσει στο να γίνουμε πιο έξυπνοι. Στη Σκανδιναβία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τη μετάβαση τους στο σχολείο, έλυναν πιο γρήγορα τις ασκήσεις μαθηματικών. Έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι 30 λεπτά ποδηλασίας βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός (το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκτελεστική λειτουργία) οξυγονώνεται αποτελεσματικά.

Σχετικά Άρθρα