ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα ανησυχητικά σημάδια για τον πόνο της περιόδου

29 Απριλίου 2024, 09:00

images

Για τις περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ο πόνος της περιόδου είναι, δυστυχώς, μέρος της ζωής τους. Κάθε μήνα, ο οργανισμός απελευθερώνει μια εισροή ορμονών γνωστών ως προσταγλανδινών, οι οποίες πρήζουν τη μήτρα. Οι συσπάσεις μπορεί να προκαλέσουν παλλόμενες κράμπες στην κοιλιά και οι αυξημένες ορμόνες, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και φλεγμονή. Ωστόσο, υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ του τι συνιστά φυσιολογικό πόνο περιόδου και του τύπου του πόνου που υποδεικνύει σοβαρές παθήσεις αναπαραγωγικής υγείας, όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας. Ακολουθούν 4 από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια ότι ο πόνος σας μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

1. Ακανόνιστη ή πολύ βαριά αιμορραγία

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες συνήθως αιμορραγούν για 3 έως 7 ημέρες, με τις 2 πρώτες ημέρες να είναι οι πιο δύσκολες. Εάν αιμορραγείτε για περισσότερες από 8 ημέρες ή μεταξύ των περιόδων, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη πάθηση της αναπαραγωγικής υγείας .

Η πολύ έντονη αιμορραγία, η οποία ορίζεται ως περισσότερα από 80 χιλιοστόλιτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, υποδηλώνει επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά.

2. Έντονος πυελικός πόνος

Βιώνοντας το φυσιολογικό πόνο της περιόδου, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή να ανακουφίσουν τον ήπιο πόνο ή τις κράμπες με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, είπε η Δρ Meghan Orlando, επίκουρη καθηγήτρια με ειδίκευση στη μαιευτική και γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Τούτου λεχθέντος, οι επώδυνες περίοδοι γίνονται λόγος ανησυχίας, εάν αρχίσουν να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, για παράδειγμα, ή αν σας εμποδίζουν να πάτε στο σχολείο ή στην εργασία. Μόλις ο πόνος σας εμποδίσει να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι σημαντικό να τον ελέγξετε, συμβουλεύει η Orlando.

Όταν ο εξουθενωτικός πόνος είναι κυκλικός, που σημαίνει ότι εμφανίζεται την ίδια στιγμή κάθε μήνα, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ινομυωμάτων της μήτρας ή αδενομύωσης – 2 ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά επώδυνες περιόδους και κράμπες, σύμφωνα με την Elizabeth Kinsey, συνεργάτιδα στο σύνθετο οικογενειακό προγραμματισμό στο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.

3. Μη κυκλικός, περιοδικός πόνος

Ο μη κυκλικός πυελικός πόνος ορίζεται ως πόνος στην κοιλιά ή γύρω από την κοιλιά και τη λεκάνη που εμφανίζεται ακόμα και όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση. «Μπορεί να συμβαίνει καθημερινά ή να προκαλείται από ορισμένες δραστηριότητες όπως η σωματική δραστηριότητα, το σεξ ή οι κινήσεις του εντέρου», εξηγεί η Orlando.

Ο μη κυκλικός πυελικός πόνος εμφανίζεται όταν οι γυναίκες έχουν εκτεθεί σε άλλους τύπους πόνου - όπως επώδυνες περιόδους, πιθανώς λόγω ενδομητρίωσης ή αδενομύωσης - για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, τις κινήσεις του εντέρου ή την ούρηση

Η Δρ Gabrielle Whitmore, επίκουρη καθηγήτρια με ειδίκευση στη μαιευτική και γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποψιάζεται αμέσως ότι μία ασθενής μπορεί να έχει ενδομητρίωση εάν αισθανθεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, την ούρηση ή την κένωση.

Μεμονωμένα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με πιο κοινά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή, στην περίπτωση επώδυνου σεξ, μυϊκούς σπασμούς ή υπερευαίσθητα νεύρα.

"Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στην ουροδόχο κύστη ή ακόμα και στο έντερο και στο ορθό", δήλωσε η Whitmore.

Δώστε προσοχή στα συμπτώματά σας και εάν δεν είστε βέβαιες εάν αυτό που αντιμετωπίζετε είναι φυσιολογικό, μιλήστε με το γυναικολόγο σας. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, φυσικοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης, που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο σας και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα της ζωής σας.

Σχετικά Άρθρα