ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά, κατά πόσο είναι επικίνδυνη η ασπαρτάμη;

20 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που βρίσκεται συνήθως στη διαιτητική κόλα και σε άλλα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη, είναι πιθανώς καρκινογόνο.

Ωστόσο, μία δεύτερη ομάδα του ΠΟΥ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων, δεν άλλαξε το όριο για την ημερήσια ποσότητα ασπαρτάμης που είναι ασφαλής για κατανάλωση: 40 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους για ενήλικες που ζυγίζουν περίπου 70 κιλά. Συνολικά, αυτή είναι η ποσότητα σε περίπου 14 κουτιά Diet Coca-Cola. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ημερήσιο όριο των 50 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό σωματικού βάρους για έναν ενήλικα που ζυγίζει περίπου 60 κιλά.

«Είναι μια μικρή προειδοποίηση για τους ανθρώπους, αλλά δεν αποτελεί απαγόρευση», δήλωσε ο Barry Popkin, καθηγητής διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Gillings School of Global Public Health, σχετικά με την απόφαση του ΠΟΥ. «Καταναλώστε μέτριες ποσότητες και είστε εντάξει».

Η ασπαρτάμη, η οποία εντοπίζεται σε περισσότερα από 5.000 τρόφιμα και ποτά, είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Το 1974, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση του ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και συστατικό σε τσίχλες, δημητριακά, στιγμιαίο καφέ, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα είδη. Τα κοινά τρόφιμα και ποτά με ασπαρτάμη περιλαμβάνουν:

Επιτραπέζια γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των NutraSweet, Equal και Sugar Twin.

Αναψυκτικά και μείγματα ποτών, όπως Diet Coke, Coke Zero, Diet Snapple, Fanta Zero, Sprite Zero, Crystal Light και Wyler's Light.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των Trident, Extra, Wrigley's και Mentos.

Προϊόντα με βάση τη ζελατίνη, συμπεριλαμβανομένων των Jell-O χωρίς ζάχαρη και Royal Gelatin.

Σιρόπια, συμπεριλαμβανομένων των Mrs. Butterworth's Sugar Free Syrup και Log Cabin Sugar Syrup χωρίς ζάχαρη.

Μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η FDA ανέφερε σε δήλωση ότι «διαφωνεί με το συμπέρασμα της IARC».

«Οι επιστήμονες του FDA δεν έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, όταν η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες», ανέφερε η υπηρεσία.



Σχετικά Άρθρα