ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες

03 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για άνδρες 65 ετών ή νεότερους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αναφέρει το Medical News Today. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για άνδρες άνω των 65 ετών. Η μελέτη, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε περιοδικό με κριτές, παρουσιάστηκε σήμερα στο ENDO 2024, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Ο Mahesh Umapathysivam, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ανέφερε σε μια δήλωση ότι η ερευνητική ομάδα ήθελε να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 σε μια σειρά επιπέδων τεστοστερόνης. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ήθελαν επίσης να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της τεστοστερόνης και των διαφορετικών παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στη μέση ηλικία και στους ηλικιωμένους άνδρες.

«Η χαμηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης στο αίμα, είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνονται προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2», είπε ο Umapathysivam.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από την κοόρτη MAILES, μια ομάδα ανδρών ηλικίας 35 έως 85 ετών που ζουν στην Αδελαΐδα.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 1.315 άνδρες, κανένας από τους οποίους δεν είχε λάβει θεραπεία με τεστοστερόνη, διαβήτη ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Μετά από 5 χρόνια, 110 από τα άτομα, είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες είπαν ότι έγινε προσαρμογή στους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την ηλικία, την περίμετρο της μέσης, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, τις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα, τη χρήση φαρμάκων και τη σωματική δραστηριότητα, την οποία ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Ο Δρ Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος στο Orlando Health στη Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο Medical News Today ότι η μείωση της τεστοστερόνης μετά την ηλικία των 65 ετών οφείλεται, όχι μόνο σε φυσική πτώση, αλλά και στις μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, λόγω της αυξημένης παρουσίας συννοσηροτήτων και νοσημάτων.

«Οι άνδρες δεν πρέπει επί του παρόντος να λαμβάνουν συμπληρώματα τεστοστερόνης εκτός εάν έχουν κλινικά διαγνωστεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και παρουσιάζουν συμπτώματα ανεπάρκειας», είπε ο Brahmbhatt. «Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που ακολουθεί τα [πρότυπα] φροντίδας που βασίζονται σε κατευθυντήριες γραμμές για να καθορίσετε την κατάλληλη πορεία αντιμετώπισης για κάθε μοναδικό ασθενή».

Ο ίδιος πιστεύει ότι, όσο περνάει ο καιρός, θα δούμε περισσότερες μελέτες παρόμοιες με αυτήν «που μας ωθούν να επανεξετάσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να εξετάσουμε ευρύτερες ενδείξεις για θεραπεία υποκατάστασης».

Σχετικά Άρθρα