ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα τεστ που ανιχνεύουν πολλαπλούς ιούς είναι μερικές φορές αναξιόπιστα

14 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Έχετε βουλωμένη μύτη και βήχα; Εάν πάτε στα επείγοντα, πιθανότατα θα μπορέσετε να μάθετε ακριβώς ποιος τύπος ιού σάς έχει κάνει να αρρωστήσετε, χάρη σε νεότερες εξετάσεις που δεν αναζητούν μόνο ένα παθογόνο τη φορά, αλλά εξετάζουν ακόμα και 18 με 20 μικροοργανισμούς ταυτόχρονα.

Η χρήση αυτών των αποκαλούμενων πολλαπλών τεστ έχει γίνει όλο και πιο κοινή τα τελευταία χρόνια. Ήταν ιδιαίτερα εύχρηστες το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν έξαρση τουλάχιστον 3 αναπνευστικών λοιμώξεων ταυτόχρονα: Κορωνοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και γρίπης.

Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν τους γιατρούς σε πολυάσχολα περιβάλλοντα να κάνουν πιο γρήγορες διαγνώσεις, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορούν επίσης να είναι μια πολύ βοηθητική πρακτική. Από τη μία πλευρά, μπορεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ακριβώς ποιος ιός ή ιοί σάς αρρωσταίνουν. Από την άλλη, μπορεί να μην είναι πολύ καλό για εσάς ή τον γιατρό σας, καθώς οι περισσότεροι ιοί δεν έχουν συγκεκριμένες θεραπείες.

Η Δρ Sarah Nosal, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, λέει ότι βλέπει το φαινόμενο όλο και περισσότερο στο ιατρείο της. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, μια γυναίκα έφερε το 2χρονο παιδί της, το οποίο είχε καταρροή και βήχα, αλλά αισθανόταν ακόμα αρκετά καλά ώστε να μπουσουλάει ενώ το εξέταζε.

Το Σαββατοκύριακο, η οικογένεια είχε πάει σε κλινική επείγουσας φροντίδας, όπου το παιδί είχε υποβληθεί σε εξέταση που μπορεί να ελέγξει για 18 ιούς ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για 3 ιούς: Αδενοϊό, μεταπνευμοϊό και εντεροϊό.

«Οι γονείς φρικάρουν, ρωτώντας «γιατί; Γιατί το παιδί μου έχει τόσους πολλούς ιούς;»», είπε η γιατρός. Μάλιστα, η Nosal είπε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι συν-λοιμώξεις δεν είναι πραγματικά τόσο σπάνιες, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Βέβαια, 3 ιοί ταυτόχρονα μπορεί σίγουρα να ανησυχήσουν τους γονείς.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για τους ιούς που είχε ο νεαρός ασθενής της, οπότε παρά την πολύπλοκη διάγνωση, οι συστάσεις της θα έμειναν πιθανώς ίδιες: Ξεκούραση, ενυδάτωση και ...αγκαλιές.


Σχετικά Άρθρα