ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι πιο σοβαρά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

24 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και τα συμπληρώματα της βιταμίνης, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με ψωρίαση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για την εν λόγω μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 491 άτομα με ψωρίαση που έκαναν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D και ανέφεραν το βαθμό στον οποίο το δέρμα τους έχει παρουσιάσει τις ψωριασικές πλάκες, χαρακτηριστικό αυτής της φλεγμονώδους νόσου του δέρματος.

Τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό σχετικά με τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονταν από ψωρίαση, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή ένα από του στόματος συμπλήρωμα βιταμίνης D, μπορεί επίσης να προσφέρει κάποιο όφελος στους ασθενείς με ψωρίαση», δήλωσε η Rachel K. Lim, υποψήφια MD στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ.

Η Deirdre Hooper, MD, συνιδρύτρια της Audubon Dermatology στη Νέα Ορλεάνη, λέει ότι συνιστά σε κάθε ασθενή με ψωρίαση να παίρνει καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D 600 mg. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε άτομο με ψωρίαση θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα βιταμίνης D και να παίρνει υψηλότερες δόσεις συμπληρωμάτων εάν χρειάζεται για να ανεβάσει τα επίπεδα βιταμίνης D σε ένα υγιές επίπεδο, προσθέτει η Hooper, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Είναι σίγουρα λογικό για τους ασθενείς με ψωρίαση να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D τους και αν είναι χαμηλά, οπωσδήποτε να συμπληρώνουν», λέει η Faranak Kamangar, MD, δερματολόγος στο Ιατρικό Ίδρυμα Palo Alto στην Καλιφόρνια.

Αλλά εάν τα εργαστηριακά επίπεδα είναι φυσιολογικά, δεν είναι σαφές το κατά πόσο θα βοηθήσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D, λέει η Δρ Kamangar, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ωστόσο, είναι λογικό για τους ασθενείς με ψωρίαση - ακόμη και εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D - να χρησιμοποιούν τοπικές θεραπείες βιταμίνης D για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επισημαίνει η Kamangar. «Η τοπική χρήση βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο υψηλών επιπέδων ασβεστίου που μπορεί να προκληθούν από υψηλές δόσεις βιταμίνης D που λαμβάνονται από το στόμα», καταλήγει.



Σχετικά Άρθρα