ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις νεαρές γυναίκες

04 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Σχεδόν το 40% των Αμερικανών έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ένα σημαντικό μέταλλο που απαιτείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την έλλειψη σιδήρου σε νεαρές γυναίκες και έφηβα κορίτσια.

Σύμφωνα με την παιδοαιματολόγο- ογκολόγο, Δρ Angela Weyand, την κύρια συγγραφέα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:

Κούραση.

Κρύα άκρα.

Απώλεια μαλλιών.

Εύθραυστα νύχια.

Γνωστικά προβλήματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου.

Μειωμένη αθλητική απόδοση.

Δύσπνοια.

Λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό.

Πονοκέφαλος, ζαλάδα.

Διαταραχή ύπνου.

Η έμμηνος ρύση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, αν και το 1/4 των κοριτσιών που δεν είχαν ακόμη περίοδο, είχαν έλλειψη σιδήρου, όπως έδειξαν τα δεδομένα. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια χάνουν πολύ σίδηρο όταν έχουν δύσκολες περιόδους, αλλά ακόμη και όταν η αιμορραγία κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα, τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να εξαντληθούν, είπε η Weyland.

Για τη μελέτη, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν άντλησαν δεδομένα για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12-21 ετών που συλλέχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής, μέρος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το 6% του δείγματος της έρευνας είχε σιδηροπενική αναιμία.

Συχνά, η Weyand δέχεται επισκέψεις από ασθενείς, τους οποίους έχουν παραπέμψει στην ίδια παιδίατροι και γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης που υποψιάζονται ότι οι ασθενείς τους μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου. Αναρωτήθηκε πόσο κοινό ήταν το πρόβλημα.

«Υπέθεσα ότι έβλεπα απλώς την κορυφή του παγόβουνου και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια», είπε η Weyand.

Το CDC συνιστά μια εξέταση αίματος για αναιμία κάθε 5 έως 10 χρόνια για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά οι γιατροί συνήθως δεν εξετάζουν για έλλειψη σιδήρου. Η Weyand και οι συνάδελφοί της δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως αν η έλλειψη σιδήρου αυξάνεται ή είναι σταθερά υψηλή τις τελευταίες 2 δεκαετίες.



Σχετικά Άρθρα