ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τους μυϊκούς πόνους

21 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν 2 στους 5 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή χοληστερόλη. Οι στατίνες είναι η πιο κοινή θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, πολλοί διακόπτουν τη θεραπεία με στατίνες, λόγω μυϊκών συμπτωμάτων (SAMS).

Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και SAMS. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι εκείνοι που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D μετά τη διακοπή της χρήσης στατίνης λόγω SAMS, θα μπορούσαν να ανεχθούν αργότερα τη χρήση στατίνης. Πρόσφατα, ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη θεραπεία των SAMS.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Vitamin D and Omega-3 (VITAL), η οποία διερεύνησε τις επιδράσεις της βιταμίνης D και των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ένα υποσύνολο 2083 συμμετεχόντων που άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ενώ 1033 έλαβαν 2000 διεθνείς μονάδες συμπληρώματος βιταμίνης D –χοληκαλσιφερόλη–  ανά ημέρα κατά την έναρξη της μελέτης, 1050 έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης 4.8 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 31% εκείνων που έλαβαν βιταμίνη D και το 31% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανέφεραν SAMS.

Σημείωσαν επίσης ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που διέκοψαν τη θεραπεία με στατίνες λόγω SAMS, δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων: 13% των συμμετεχόντων στην ομάδα βιταμίνης D και 13% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου σταμάτησαν να λαμβάνουν στατίνες.

Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν ότι, όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D, ήταν εξίσου πιθανό να αναπτύξουν SAMS, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Ο Δρ Mark A Hlatky, καθηγητής Πολιτικής υγείας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Standford και συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη του, ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν ότι οι ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν στατίνες μετά από συμπληρώματα βιταμίνης D και ότι τα SAMS δεν αντιμετωπίστηκαν εξειδικευμένα.

Ο Δρ Kausik Ray, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι, ενώ το μέγεθος του δείγματος ήταν σχετικά μικρό, η μελέτη ήταν «καλή» και αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρακτική ρουτίνας για την πρόληψη των SAMS.


Σχετικά Άρθρα